CARRERA A LA CASA BLANCA

S'intensifica el terratrèmol per una acusació sexual contra Biden

La denúncia de Tara Reade d'una agressió fa tres dècades sacseja la campanya

zentauroepp47582674 files  in this file photo taken on november 1  2014 former d190402120534

zentauroepp47582674 files in this file photo taken on november 1 2014 former d190402120534 / ETHAN MILLER

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Fa una mica més d’un mes que Tara Reade, una dona que va treballar entre el desembre de 1992 i l’agost de 1993 a l’oficina de Joe Biden i que va ser una de les vuit que l’any passat van acusar l’exvicepresident de «tocaments» que les van fer sentir «incòmodes», va elevar la seva denúncia i en un podcast va assegurar que va ser víctima d’una agressió sexual per part del llavors senador, ara candidat de facto demòcrata a la Casa Blanca. Amb el país fuetejat per la crisi sanitària i econòmica del coronavirus, l’acusació agreujada contra l’exvicepresident (que a través de la seva directora de comunicacions l’ha negat taxativament) va quedar majoritàriament en un segon pla, però ni de bon tros va desaparèixer. I en els últims dies, així que Biden continua passant conflictes per guanyar visibilitat, s’ha intensificat un terratrèmol polític, mediàtic i social que sacseja la campanya electoral.

El canvi en la versió de Reade sobre l’ocorregut i articles de mitjans com ‘The Washington Post’ o ‘The New York Times’, que no van trobar corroboració de parts de la seva denúncia (tot i que sí de d’altres), han fet que alguns posin en qüestió el seu relat. No obstant d’altres li donen suport. Divendres ‘The Intercept’ va obtenir el vídeo d’una trucada anònima el 1993 al programa de Larry King a la CNN que quadren amb l’afirmació de Reade que ho va dir a la seva mare (així com al seu germà i una amiga, que també han parlat amb els mitjans). I dilluns ‘Business Insider’ va sumar el testimoni d’una veïna de Reade, que assegura que li va explicar l’agressió en detall el 1995 o el 1996, i d’una altra companya de feina que recorda que li va explicar que va ser acomiadada de l’oficina de Biden després de denunciar l’assetjament.

«Hipocresia»

Notícies relacionades

Mitjans conservadors com FoxNews, que estan donant una cobertura destacada al cas, denuncien «hipocresia» entre els progressistes, altres mitjans o el moviment #MeToo comparant la cobertura que van rebre, per exemple, les acusacions d’índole sexual contra el president, Donald Trumpel jutge del Suprem, Brett Kavanaugh, o el condemnat Harvey Weinstein.

Dins de les files demòcrates alguns veuen fantasmes d’una campanya orquestrada per seguidors de Bernie Sanders (tot i que el senador va suspendre la seva campanya i va anunciar el seu recolzament a Biden una vegada que Reade havia fet la denúncia). Entre molts d’altres, no obstant, se sent una creixent incomoditat, especialment ja que Biden ha promès que elegirà una dona com a vicepresidenta, una candidata que rebrà moltes preguntes.