CONFLICTE ENQUISTAT

El mariscal Hafter anuncia que pren el control polític de Líbia

La UE rebutja la mesura unilateral i «per la força»

zentauroepp53254391 this image grab taken from a video published by the war info200428175323

zentauroepp53254391 this image grab taken from a video published by the war info200428175323

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa

El mariscal Jalifa Hafter, líder de l’Executiu no reconegut de l’est de Líbia i home fort del país, va anunciar aquest dilluns que es disposa a assumir el control polític del país i, per tant, es deslliga definitivament de l’acord forçat per l’ONU el 2015 i que va imposar la formació de l’actual Govern d’Acord Nacional (GNA). L’anunci de Hafter va provocar el rebuig de la Unió Europea, els EUA i Rússia.

Durant un discurs televisat d’una mica menys de quatre minuts, Hafter va desafiar la comunitat internacional assegurant que el pacte del 2015 «va destruir el seu país» i «ara és història». També va assegurar que la seva decisió respon a «la voluntat del poble». No obstant, aquesta afirmació va ser negada aquest dimarts des de les files de la tribu de Misrata, el clan més important de la regió de l’est de Líbia, que recolza el primer ministre del GNA, Fayez al-Sarraj, i que manté les seves posicions armades a la capital, Trípoli.

A Hafter el recolzen en la seva ofensiva Jordània, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Rússia. Davant l’aliança del general Hafter, els lleials d’Al-Sarraj, avalats al seu torn per Itàlia, Qatar, Turquia i els seus mercenaris sirians, mantenen el pols i la determinació d’impedir que el nou home fort de Líbia ocupi la cadira buida de Moammar al-Gaddafi i aconsegueixi el control dels recursos petrolífers.

«Hafter continua somiant», va declarar a EL PERIÓDICO des de Trípoli Ahmed Naaji, un militant civil alineat amb les tesis del govern d’Al-Sarraj. «¿Qui el legitima realment? Doncs els de sempre, els que se situen a l’est de Líbia, on va imposar la seva hegemonia política i militar en els últims quatre anys. Res ha canviat», va continuar el militant. «Moltes famílies que han perdut els fills per recolzar el mariscal en aquesta última guerra continuen esperant una compensació econòmica», va afegir.

Rebuig de la via unilateral

Notícies relacionades

El portaveu d’Exteriors de la Comissió Europea, Peter Stano, va considerar que l’anunci de Hafter «no pot ser acceptat». «Qualsevol intent de tirar endavant solucions unilaterals i per la força no donarà una solució sostenible», va afegir abans de reclamar que es reprenguin les converses entre les dues parts en conflicte.

El titular d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, també va rebutjar la declaració de presa del poder del mariscal, tot i que també va manifestar les seves discrepàncies amb Al-Sarraj, a qui li va retreure que declarés que continuarà «lluitant fins a controlar tot el país». Els EUA, per la seva banda, van lamentar el «suggeriment» de Hafter que els «canvis en l’estructura política de Líbia poden ser imposats a través d’una declaració unilateral».

Temes:

Líbia