coronavirus i Alemanya

Viròlegs alemanys veuen el perill d'una segona onada de la pandèmia

La queixa es produeix davant la relaxació de les mesures de confinament a tot el país

covid-19 imagenes de una crisis en el mundo 25 de abril / periodico

2
Es llegeix en minuts

Diversos viròlegs alemanys han advertit del perill que hi hagi una «segona onada» de la pandèmia del coronavirus, amb conseqüències probablement més greus, i han fet una crida a no baixar la guàrdia. «Encara estem al començament de la pandèmia, això és una cosa que molta gent oblida», va dir en declaracions a la revista ‘Der Spiegel’ Melanie Brinkmann, del Centre Helmholtz per a l’Estudi de Malalties Infeccioses.

«El Govern ha enviat un senyal equivocat amb el relaxament de les mesures i em temo que molta gent ja no es prengui el virus seriosament i intensifiqui una altra vegada els seus contactes», va afegir. Christian Drosten, director del Departament de Virologia de l’Hospital Universitari de La Charité a Berlín, diu que una segona onada de la pandèmia pot ser més perillosa que la primera, perquè ara el virus està a tot arreu i es podria reproduir amb més velocitat.

La consciència general

Drosten expressa, a més, la seva preocupació perquè els èxits de les mesures preses fins ara i l’aixecament d’algunes restriccions portin a perdre la consciència del risc que continua existint. A diferència de BrinkmannDrosten no critica l’aixecament de restriccions però sí la tendència a considerar que aquestes no eren necessàries i que l’epidèmia s’hagués alentit per si sola.

«Existeix la tesi que la reducció de contactes no hauria sigut necessària», va dir Drosten en declaracions que publica aquest dissabte el diari ‘Süddeutsche Zeitung’ de Munic. Aquesta tesi es basa en el fet que el factor de reproducció R –que assenyala les persones que contagia de mitjana un infectat– havia començat a baixar ja abans de les restriccions.

Berlín, al març

A això, Drosten respon que el gran nombre de tests que es van realitzar a partir del març distorsionen la corba de l’evolució d’R i, a més, al·ludeix a un vídeo realitzat amb dades de mobilitat d’Apple. «Les dades mostren que les informacions i les advertències sobre l’epidèmia van fer que la població s’imposés restriccions abans que el Govern prengués mesures. Recordo que a mitjans de març a Berlín els carrers eren gairebé buits», va dir el viròleg.

Notícies relacionades

Les mesures de restricció de contactes es van decidir el 23 de març i el fet que la població s’hi anticipés i mostrés disciplina en el compliment de les mesures és ara utilitzat per qüestionar-les. «L’èxit s’instrumentalitza com a argument que res del que es va fer era necessari», va dir. «Això ajuda determinades forces polítiques que diuen que ara cal donar una oportunitat a l’economia. Tot i que una relaxació pot portar a perjudicar l’economia, ja que probablement al final caldria prendre mesures més restrictives», va afegir.

A Alemanya s’han registrat 155.966 casos de coronavirus, 99.928 pacients han superat la malaltia i 5.837 han mort, segons dades de l’Institut Robert Koch. Un total de 2.701 pacients de Covid-19 estan sent tractats en unitats de cures intensives.