crisi política al Brasil

Demanen un judici polític contra Bolsonaro per la dimissió del ministre de Justícia

Sergio Moro, que havia deixat el seu càrrec de jutge per entrar a l'Executiu, afirma que el president vol evitar investigacions que esquitxen la seva família

El magistrat que en el seu moment va condemnar a presó Lula, defensava l'autonomia d'una Policia Federal que investigava la família del mandatari

zentauroepp53223936 brazil s justice minister sergio moro speaks during a news c200424175714

zentauroepp53223936 brazil s justice minister sergio moro speaks during a news c200424175714 / UESLEI MARCELINO

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Enmig d’un agreujament de la crisi sanitària, amb nous pics de morts per coronavirus, el Brasil entra en una etapa més perillosa de la seva deriva política. Sergio Moro, el jutge que en el seu moment va condemnar a presó Luiz Inácio Lula da Silva i que, com a premi, va obtenir de Jair Bolsonaro el Ministeri de Justícia i Seguretat, ha abandonat el Govern d’ultradreta. La dimissió obeeix al seu rebuig dels canvis a la cúpula de la Policia Federal (PF) promoguts pel president. Al donar el cop de porta, Moro va dir que Bolsonaro atemptava contra l’«autonomia» de l’PF, un límit que ni tan sols el demonitzat Partit dels Treballadors (PT) es va atrevir a traspassar. El ministre renunciant va deixar entreveure que la decisió del capità retirat de canviar el comandament policial estaria relacionada amb una necessitat de blindar els seus fills. Immediatament van créixer les demandes de judici polític contra el mandatari des de diferents sectors de l’oposició.

La incomoditat de Bolsonaro amb el treball de l’PF havia augmentat a causa de les investigacions sobre una equip de propagació de ‘fake news’ a les xarxes que ataquen opositors polítics i convoquen a les manifestacions en favor del tancament del Congrés i la intervenció castrense.  Darrere seu hi hauria el regidor Carlos Bolsonaro. «El mateix president em va dir que volia una persona pròpia per poder obtenir informació, informes d’intel·ligència. Aquest tipus de conducta és inacceptable», va dir Moro. Va assegurar també que el mandatari li havia expressat la seva «preocupació per les investigacions que estaven en curs al Tribunal Federal Suprem» i que apunten en la mateixa direcció.

Bolsonaro va intentar donar la seva versió dels fets i desmentir Moro. Va assegurar que el seu excol·laborador estrella li havia demanat un càrrec al Tribunal Suprem a canvi de remoure la cúpula policial. «Si puc canviar el ministre, ¿per què no puc, d’acord amb la llei, canviar el director del Policia Federal? No he de demanar permís a ningú», va afegir el president, de males maneres. Hores més tard, Moro va contraatacar en el telenotícies més vist del Brasil. Davant les càmeres de TV Globo va presentar un intercanvi de missatges en els quals capità retirat li demana una neteja en el comandament en la PF perquè la força de seguretat seguia empremtes que portaven al seu cercle més estret. 

Curta convivència

Moro també havia expressat setmanes enrere el seu desacord amb l’estratègia de Bolsonaro davant el Covid-19, que ha matat prop de 4.000 persones i provocat 52.000 contagis, segons estimacions oficials que les investigacions de tres universitats multipliquen per 10. D’acord amb Bernardo Mello Franco, columnista d’‘O Globus’, Moro va utilitzar la seva toga de jutge per ajudar Bolsonaro a arribar al poder. «Al principi, l’acord va ser de benefici mutu per a tots dos». Al nomenar el jutge de l’explosiva causa ‘Lava-Jato’, Bolsonaro va poder vendre «la imatge que lluitaria contra la corrupció». Però «la convivència pacífica va ser de curta durada».

L’exministre va estar l’any passat al centre d’una altra tempesta política quan el lloc Intercept Brasil va donar a conèixer els missatges de text que intercanviava en els seus temps de jutge amb el fiscal de l’anomenada causa ‘Lava Jato’, Deltan Dallagnol, en el marc de la trama que va buscar fer caure la figura de Lula i portar-lo després a la presó per treure’l d’una cursa electoral que va beneficiar Bolsonaro. Les comunicacions d’aquesta naturalesa entre la part acusadora i el magistrat no són permeses per la Constitució i el Codi Penal.

Bolsonaro ha cavat el seu pou

Notícies relacionades

La sortida de Moro del Govern és a hores d’ara més que un escàndol. «En condicions normals, els càrrecs que l’exministre de Justícia va llançar contra el president requeririen l’obertura d’un procés de judici polític», va dir l’analista Helio Schwartsman. «És inevitable que les autoritats competents obrin investigacions per investigar delictes comuns i responsables atribuïts a Jair Bolsonaro», va assegurar el diari paulista ‘Folha’ en el seu editorial. «Aquest Congrés Nacional que va tenir la gosadia de destituir una presidenta (Dilma Rousseff el 2016) per una mentida, no hauria de tenir por de col·locar l’‘impeachment’ de Bolsonaro a sobre de la taula. I en la discussió que ell es defensi», va assenyalar per la seva banda Lula. 

«És hora de parlar. Bolsonaro està cavant el seu pou negre. Que renunciï i el vicepresident (Hamilton Mourão) es faci càrrec per tornar a enfocar-se en la salut i l’ocupació. Menys inestabilitat i més acció per al Brasil», va dir l’exmandatari Fernando Henrique Cardoso.  Mourão, un exgeneral de subtils dissidències amb Bolsonaro «va lamentar» l’ocorregut amb Moro. «És un paio molt bo i excepcional, crec que estava fent una bona feina, però una relació és una relació, ¿no?», va assenyalar sobre els vincles de l’exministre amb el cap d’Estat.