progrés de l'estat persa

L'Iran llança el seu primer satèl·lit militar en plena tensió amb els EUA

La Guàrdia Revolucionària afirma que espera desplegar nous satèl·lits en els pròxims anys per incrementar les seves operacions espacials

zentauroepp53200345 a first military satellite named noor is launched into orbit200422171724

zentauroepp53200345 a first military satellite named noor is launched into orbit200422171724 / WANA NEWS AGENCY

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Guàrdia Revolucionària de l’Iran ha assegurat aquest dimecres que ha posat en òrbita el seu primer satèl·lit militar, en un llançament per sorpresa després de diversos intents fallits i en mig d’un nou increment de les tensions amb els Estats Units. El llançament del satèl·lit ‘Nur-1’ (Llum-1) ha tingut lloc al desert de Kavir, situat a la zona central del país, segons l’agència de notícies Sepah News, que ha indicat que ha quedat en òrbita a 425 quilòmetres de la superfície terrestre.

Segons les informacions recollides per l’agència iraniana Tasnim, el ‘Nur-1’ és un satèl·lit «multipropòsit» amb aplicació en la indústria de defensa. El llançament ha sigut dut a terme per la Divisió Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària. L’organisme ha indicat que espera desplegar nous satèl·lits en els pròxims anys per incrementar les seves operacions espacials i ha assegurat que estaran especialment centrades en matèria de telecomunicacions.

«Avui podem observar el món des de l’espai», ha destacat el comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària, Hussein Salami, que ha felicitat el líder suprem del país, l’aiatol·là Ali Khamenei, i la població per l’èxit del llançament. Així, ha argumentat que aquest llançament demostra que el país pot aconseguir èxits «destacats» i ha agregat que «millora nous aspectes del poder defensiu de la República Islàmica».

«Per la gràcia de Déu, la Guàrdia Revolucionària s’ha convertit avui en una força espacial», ha manifestat Salami, que ha defensat que això era «necessari» per a una força com la que encapçala, segons la cadena de televisió Press TV. En aquest sentit, ha argüit que el llançament suposa «una mutació» en l’expansió dels treballs d’Intel·ligència de l’Iran i ha afegit que ajudarà Teheran en «la guerra d’Intel·ligència».

Per això, ha posat èmfasi en el fet que el llançament demostra que les sancions no només no han afectat el progrés del país, sinó que «han esdevingut el combustible per a noves tecnologies que convertiran el país en una gran potència a la regió i en l’escena internacional».

El llançament del satèl·lit ha tingut lloc el mateix dia en què l’Iran celebra el 41è aniversari de la fundació de la Guàrdia Revolucionària pel difunt líder suprem i fundador de la República Islàmica, l’aiatol·là Ruhollah Khomeini.

Diversos intents fallits

L’Iran havia patit en els últims mesos diversos llançaments fallits, l’últim al febrer, quan va intentar posar en òrbita un satèl·lit de comunicacions. El 2019 va fracassar a l’hora de llançar dos satèl·lits i va registrar una explosió en el llançament d’un coet.

El Govern nord-americà ha criticat aquestes activitats de Teheran i ha indicat que violen les resolucions de les Nacions Unides sobre el seu programa balístic i nuclear, si bé l’Iran afirma que no tenen un component militar, una cosa que sí que sembla tenir el ‘Nur-1’.

El llançament del satèl·lit militar ha sigut «denunciat de forma categòrica» pel Govern d’Israel, que ha parlat d’«intent de llançament» i ha recalcat que «la Guàrdia Revolucionària és una organització terrorista reconeguda com a tal pels Estats Units». «El llançament del satèl·lit és una altra cobertura per als esforços en marxa de l’Iran per desenvolupar una tecnologia avançada de míssils de precisió, inclosos els míssils balístics intercontinentals i els míssils amb capacitat de portar caps nuclears», ha assenyalat.

Així, ha apuntat que el llançament «constitueix una violació flagrant de la resolució 2231 de les Nacions Unides i del compromís de l’Iran amb la comunitat internacional», tal com ha informat el diari ‘Haaretz’. «El règim iranià continua centrant els seus esforços en l’agressió militar en comptes de fer front als seus errors, centrar-se en l’aguda pandèmia de coronavirus al país i a donar solucions a les desenes de milers de civils iranians afectats pel virus», ha criticat.

«Israel demana a la comunitat internacional que condemni el llançament i imposi sancions addicionals sobre el règim iranià per dissuadir-lo de les seves activitats desafiadores i perilloses», ha recalcat el Ministeri d’Exteriors israelià,

Tensions amb els EUA

Les tensions entre els dos països han augmentat dràsticament des que els Estats Units es van retirar de manera unilateral el 2018 de l’acord nuclear del 2015 i reimposessin les seves sancions contra el país. Així mateix, Washington va matar al gener en un bombardeig el cap de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària, Qasem Soleimani, cosa que va portar l’Iran a bombardejar diverses bases a l’Iraq en què hi havia desplegats militars nord-americans.

La setmana passada, l’Armada del país nord-americà va denunciar que alguns dels seus barcos havien patit repetidament aproximacions «perilloses i de fustigació» al golf Pèrsic, si bé la Guàrdia Revolucionària va titllar la versió de Washington de «pel·lícula de Hollywood».

Notícies relacionades

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat aquest mateix dimecres que ha donat ordre a l’Armada de «destruir» els barcos iranians que «assetgin» vaixells nord-americans a la zona.

Els Estats Units van incrementar la seva presència al golf Pèrsic arran de la creació al novembre d’una coalició naval després de diversos atacs contra petroliers a la regió. Després de l’últim incident, Teheran ha reclamat de nou la retirada dels efectius nord-americans a la zona.