DADES OFICIALS

Itàlia supera els 25.000 morts per coronavirus

El país pateix un lleuger repunt dels casos de Covid-19

52757810 60

52757810 60 / Luca Bruno (AP)

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Els morts a Itàlia amb coronavirus han arribat aquest dimecres als 25.085, després de registrar-se’n 437 més les últimes 24 hores (la xifra més baixa dels tres últims dies), en una jornada en què hi ha hagut un repunt dels casos totals. Des que es va detectar el virus a Itàlia el 21 de febrer, els casos de contagis totals ja són 187.327, cosa que suposa un augment de 3.370 des de dimarts, el més gran des del 18 d’abril. Del total de casos, 54.543 ja s’han curat, 2.943 en les últimes 24 hores, segons les dades de la Protecció Civil.

Aquesta setmana el Govern italià té previst aprovar el decret amb les mesures concretes que entraran en vigor a partir del 4 de maig, quan gradualment comenci el desconfinament de 60 milions d’habitants. Segons càlculs del comitè tecnicocientífic s’espera que es produeixi una segona onada de contagis entre l’octubre i el desembre, segons ha afirmat el ministre per a Assumptes Regionals i Autonomies, Francesco Boccia. Els nous contagiats seran ingressats en hospitals especials, per no barrejar-los amb els altres malalts.

A partir del 4 de maig es posaran en marxa els sectors de la construcció, la indústria manifacturera i els comerços, aquests últims no tots alhora. L’Institut per als Accidents en l’Àmbit Laboral (INAIL) considera els bars i restaurants com llocs de «risc mitjà», per la qual cosa no reobriran a principis de maig, tot i que podran servir menjars a domicili, o continuar fent-ho com fins ara.

El més probable és que tots els ciutadans estaran obligats a utilitzar mascaretes per sortir al carrer. «L’ús de la protecció individual hi serà fins que no estigui disponible una teràpia o vacuna», ha dit el president del Govern, Giuseppe Conte.

La norma més controvertida és la que suggereixi castigar amb limitar els seus moviments els que no utilitzin l’aplicació telefònica que permetrà el rastreig dels contagiats entre la població. Els constitucionalistes afirmen que una penalització d’aquest tipus atemptaria contra la Constitució i Conte ja ha informat que no serà inclosa. Tampoc serà inclòs que les persones grans (+65 anys) siguin els últims en poder tornar a una vida normal, sense sortir de les seves vivendes, perquè seria anticonstitucional. 

Platges i balnearis

Notícies relacionades

A excepció dels desplaçaments per feina i raons sanitàries, continuarà la prohibició de viatjar entre les 20 diferents regions del país. «Almenys fins al juny», segons ha dit una font del Govern. Es podrà freqüentar les platges, però només si els balnearis (a Itàlia ocupen la majoria de la costa urbanitzada) s’han organitzat perquè s’asseguri les distàncies de seguretat.

«La sales de ball seran les últimes en obrir», ha dit el ministre Boccia. Primer ho faran els museus i parcs naturals i arqueològics. No existeix un consens únic encara sobre quan i com podran obrir els cines, teatres, concerts i manifestacions a l’aire lliure. «El 4 de maig no serà una tornada al passat, perquè mentre existeixi el virus no tornarà», ha rematat.