Segons un assessor de la Casa Blanca

Els EUA sumen 2.441 morts i gairebé 40.000 contagis en un dia

Si a l'hivern coincideixen el brot de Covid-19 i el de la grip suposarà una tensió «inimaginable» al sistema d'atenció sanitària, avisa Robert Redfield

El director dels Centres de Control i Prevenció de Malalties censura els que volen saltar-se les restriccions de confinament recolzats a Twitter per Trump

coronavirus-eeuu-banderas

coronavirus-eeuu-banderas

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els Estats Units es mantenen com el país més afectat pel coronavirus. En les últimes hores ha sumat la xifra de 2.441 morts i 39.500 nous positius, les dades més elevades registrades mai a cap país des de l’inici de la crisi al gener. El país supera ja les 45.000 víctimes mortals i els 824.000 contagis, segons la Universitat Johns Hopkins

Un segona onada de l’actual coronavirus als Estats Units tindria efectes molt més greus per a la població que els que pateix ara, ja que coincidiria amb l’inici de la temporada de grip. 

En una entrevista amb el diari ‘The Washington Post’, el director dels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC), Robert Redfield, reflexiona sobre l’evolució de la pandèmia als EUA.

«Hi ha la possibilitat que l’atac del virus a la nostra nació l’hivern vinent sigui fins i tot més difícil que el que acabem de passar», va assegurar Redfield, ja que «hi haurà l’epidèmia de grip i l’epidèmia de coronavirus alhora».

Per l’expert, tenir dos brots de malalties respiratòries simultanis afegiria una tensió «inimaginable» al sistema d’atenció sanitària.

Preparar-se per al que s’acosta

Segons Redfield, els funcionaris federals i estatals han d’utilitzar els pròxims mesos per preparar-se per al que s’acosta. A mesura que s’aixequin les ordres de confinament, els funcionaris han d’emfatitzar la importància contínua del distanciament social, va asseverar. 

També necessiten ampliar massivament la seva capacitat per identificar els infectats amb l’ús de proves i trobar totes les persones amb qui interactuen a través del rastreig de contactes. Fer-ho evita que els casos nous es converteixin en brots més grans, subratlla al diari nord-americà l’alt funcionari. 

Al ser preguntat per les protestes a tot el país contra les ordres de «quedar-se a casa» i les crides als estats a ser «alliberats» de les restriccions, que han sigut recolzats en Twitter pel president, Donald Trump, va dir que aquesta actitud «no és útil». 

Redfield va precisar que ell, juntament amb altres membres del grup de treball sobre coronavirus de la Casa Blanca, ha emfatitzat la importància del distanciament social i l’enorme impacte que ha tingut aquest brot en la nació». 

Els CDC tenen aproximadament 500 empleats als estats que treballen en una varietat de problemes de salut pública, i la majoria se centraran en la resposta a la Covid-19, va dir Redfield. 

En els mesos d’estiu, els funcionaris de salut dels EUA han de persuadir els nord-americans perquè pensin amb anticipació i concedeixin especial importància a vacunar-se contra la grip comuna. 

D’aquesta manera, es pot minimitzar la quantitat de persones hospitalitzades per grip. Vacunar-se contra la grip, va dir Redfield, «pot permetre que hi hagi un llit d’hospital disponible per a la seva mare o àvia que pugui contreure coronavirus». 

Afortunadament, l’arribada del nou coronavirus als Estats Units es va produir quan la temporada de grip regular estava disminuint, va explicar. 

Notícies relacionades

Si la primera onada del brot de coronavirus i la temporada de grip haguessin assolit el seu punt màxim alhora, «podria haver sigut molt, molt, molt, molt difícil en termes de capacitat de salut», va advertir. 

Durant la pandèmia de grip porcina H1N1 del 2009, els Estats Units van experimentar la primera onada de casos a la primavera, seguida d’una segona onada més gran a la tardor i l’hivern, durant la temporada de grip, va sentenciar l’expert.