La pandèmia del Covid-19

Sexe en quarantena

La vida privada a l'Argentina s'ha tornat com mai un assumpte públic i les autoritats han demanat pràctiques segures o, si no, virtuals. El metge infectòleg José Barletta va ser l'encarregat de traçar el full de ruta

zentauroepp53123887 adriana marin  worker at the sexosense store  cleans and dis200420172737

zentauroepp53123887 adriana marin worker at the sexosense store cleans and dis200420172737 / LUISA GONZALEZ

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El ‘sex shop’ Love is Back ha avisat els seus clients sobre l’ampliació de la seva gamma de productes d’estimulació ’mentre et cuides dels mals’ que sotgen al carrer. A més dels lubricants i les portalligues, les locions i la llenceria eròtica, ha començat a enviar a domicili mascaretes protectores i reutilitzables, màscares facials i tapaboques elàstics de protecció de partícules. La publicitat a internet de Love is Back va semblar dissenyar-se a to amb les recomanacions que van fer les autoritats sanitàries als argentins en temps de pandèmia. El Ministeri de Salut va ser emfàtic: sexe molt segur o, altrament, virtual. I si amb això no arriba o es tracta d’un horitzó eròtic impossible per a soles i sols, sempre queda el camí de la masturbació, almenys fins que el Covid-19 deixi de ser una amenaça sobre els cossos i les emocions.

El metge infectòleg José Barletta va ser l’encarregat de traçar el full de ruta. Als seguidors del Kamasutra, el sexe tàntric, les posicions intricades o el malbaratament d’imaginació, els va recordar, d’una manera elusiva però contundent, que la malaltia viatja a través de gotes que s’expulsen al parlar, tossir o esternudar. I no cal dir que també amb els petons. Per tant, «és bastant probable que pugui transmetre’s per via del sexe anal o oral». Sota aquestes circumstàncies de nova perillositat, va remarcar que «el distanciament és la mesura més efectiva». Al seu costat, Carla Vizzotti, la secretària d’Accés a la Salut, va assentir amb eloqüència davant de cada enunciat del protocol de crisi.

Fins i tot els diaris més pudorosos

Les paraules oficials van cobrir un buit que ni tan sols els mitjans semblaven gaire disposats a omplir. La vida privada es va tornar com mai abans un assumpte públic. Des del mateix Estat es va començar a parlar d’assumptes que poden formar part d’una pudorosa intimitat. Barletta es va aturar davant les càmeres per posar en dubte la nova vulgata mèdica segons la qual «el virus s’elimina a través del semen i de les secrecions de la vagina i el recte». Per això el metge va recalcar: «És important rentar-se les mans», després del que es faci per donar o rebre plaer.

Les paraules oficials han cobert un buit que ni tan sols els mitjans semblaven gaire disposats a omplir

Notícies relacionades

Fins i tot els diaris més pudorosos van obrir un espai a les alternatives digitals proposades pel Govern. Les videotrucades, el sèxting, com va dir Barletta, van trobar una singular legitimitat de part de les autoritats. «Hi ha un munt d’aplicacions ‘online’ per conèixer persones», va puntualitzar. També va posar especial èmfasi en la importància d’higienitzar correctament «les joguines sexuals». El funcionari gairebé no va deixar assumptes d’alcova sense cobrir. A més d’aconsellar el condó, Barletta va fer una crida a les parelles estables a ser previngudes i evitar el contacte si es té febre.

«A les parelles no els recomanarem no besar-se ni deixar de dormir junts. Tret de quan un dels integrants estigui en quarantena, perquè hagi arribat d’un viatge a l’exterior o si és un treballador de la salut i ha tingut alguna situació que requereixi després mesures d’aïllament específic durant 15 dies, com l’atenció d’un pacient sense la protecció adequada», va dir en el diari ‘Página/12’ el doctor Omar Sued, director d’Investigacions Clíniques de la Fundación Huésped, una de les fonts de consulta més recurrents del Ministeri de Salut. Sued va convidar els pares d’adolescents a ser estrictes en les normes de convivència: no és possible que els nòvios es vegin. La solució de contingència seran, mentrestant, els ordinadors o telèfons mòbils o l’abstinència.