IMPACTE A ALEMANYA

La crisi del Covid-19 dona ales a la CDU de Merkel

El conservadorisme alemany recupera nivells electorals del 2017 després de presentar-se com una àncora de seguretat en un moment de gran incertesa

zentauroepp53135306 berlin  germany   15 04 2020   german chancellor angela merk200417195239

zentauroepp53135306 berlin germany 15 04 2020 german chancellor angela merk200417195239 / CHRISTIAN MARQUARDT POOL

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Fa tot just dos mesos, dues qüestions sobrevolaven l’escena política d’Alemanya  a l’espera de resposta: ¿Aguantaria fins a final de legislatura la desgastada gran coalició entre els democristians de la CDU i els socialdemòcrates de l’SPD? I, sobretot, ¿qui seria el successor d’Angela Merkel al capdavant del conservadorisme alemany després que Annegret Kramp-Karrenbauer decidís llançar la tovallola i renunciés a la seva candidatura a la cancelleria?

Avui, res d’això està ja en l’agenda política alemanya, la crisi generada pel Covid-19 ha escombrat dels mitjans pràcticament qualsevol qüestió que no estigui relacionada amb la gestió de la pandèmia. I ha propulsat el partit de Merkel a nivells d’intenció de vot previs a les últimes eleccions federals del 2017.

Feia mesos que els democristians alemanys s’enfrontaven a una seriosa crisi d’identitat, amb una Merkel ja en segona línia després d’anunciar que no es presentaria a una quarta reelecció. Cada vegada que s’obrien les urnes, la CDU perdia vots; mentrestant, la ultradreta d’Alternativa per a Alemanya (AfD) posava cada vegada més en perill la tan lloada estabilitat política alemanya, com va quedar patent en la crisi desencadenada després de les eleccions regionals de Turíngia – estat federat en què la CDU i la ultradreta van votar conjuntament per fer primer ministre un candidat del minoritari FDP–. Sembla que hagin passat anys de tot allò, però a inicis del febrer passat la República Federal es debatia sobre com reconstruir el cordó sanitari a la ultradreta i recuperar l’estabilitat per evitar un avançament electoral.

Avenç de 10 punts

L’última projecció electoral deixa clar que aquest debat queda, de moment, aparcat: segons l’última enquesta de la televisió pública ARD, la CDU i la seva germana bavaresa, la CSU, sumarien el 38% dels vots si avui hi hagués eleccions federals a Alemanya. En tot just un mes –des que el Govern federal va començar a prendre mesures per frenar l’avanç del coronavirus–, els conservadors han avançat més de 10 punts.

Es tracta de la millor perspectiva electoral per a la CDU-CSU des de l’agost del 2017. En un moment d’enorme incertesa, Merkel i el seu partit semblen erigir-se com la millor àncora de seguretat davant de les conseqüències econòmiques, polítiques i socials de la pandèmia, encara impredictibles tant per a Alemanya com per a la Unió Europea. «Estem vivint una espècie de renaixement de la CDU», deia recentment Manfred Güllner, president de l’institut demoscòpic Forsa a Alemanya.

Mentrestant, els socialdemòcrates, el soci de la CDU-CSU, guanyen un punt (17%). L’SPD continua, per tant, lluny de ser una alternativa real de govern al conservadorisme; en un moment excepcional en què el fre del dèficit ha passat millor a vida i quan el Govern federal desplega bilionaris programes de despesa pública per esmorteir l’impacte del tancament econòmic, l’SPD perd un dels seus grans arguments per desgastar els conservadors: l’exigència de més despesa pública per reanimar una economia que fa mesos que voreja la recessió.

Els ecoliberals dels Verds, per la seva banda, es mantenen en segona posició amb el 19%, mentre que la ultradreta d’AfD, amb nou punts, veu clarament frenada la seva perspectiva electoral. L’Esquerra (7%) i els liberals de l’FPD (5%) continuen estancats. Si avui hi hagués eleccions, la CDU podria, per tant, elegir soci per governar: reeditar una gran coalició amb l’SPD o continuar la via austríaca amb un govern ecoconservador, fins ara inèdit a Alemanya.

La incògnita ultra

En suspens queda la incògnita de si la ultradreta podrà capitalitzar electoralment l’inevitable cop econòmic que patirà l’economia més gran de la UE, el PIB de la qual podria caure fins un 10% aquest any, segons el comitè d’experts econòmics que assessora el Govern federal. Malgrat que fa anys que esperen una crisi sistèmica com la generada per l’actual pandèmia, AfD es mostra ara incapaç d’articular un discurs que desgasti Merkel i el seu govern.

Notícies relacionades

«El seu tema central és el migratori, i no veig la manera com podria connectar-lo amb l’actual crisi generada pel virus», diu a EL PERIÓDICO Sebastian Friedrich, politòleg i periodista especialitzat en moviments ultradretans.

La capacitat d’AfD de capitalitzar electoralment la crisi del Covid-19 dependrà en bona part de l’impacte que generi a Alemanya la recessió global que ja treu el cap en l’horitzó, creu Friedrich: «Si pensem en la crisi que ve, la social és la qüestió amb què AfD podria guanyar més capital polític».