mesures

L'Eurocambra demana «bons de recuperació» garantits pel pressupost de la UE

El seu president, David Sassoli, insisteix que les despeses futures del Covid-19 han de ser compartides

PPE, Socialistes i liberals donen suport a la moció mentre que Verdes, el mateix que Unides Podem, s'abstenen

zentauroepp52705653 david sassoli200310111506

zentauroepp52705653 david sassoli200310111506 / FRANCOIS WALSCHAERTS

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Els termes ‘eurobons’ o ‘coronabons’ continuen sent paraules maleïdes en el vocabulari comunitari. Per això que la resolució adoptada aquest divendres per l’Eurocambra –amb 395 vots a favor, 171 en contra i 128 abstencions– sobre la resposta a la crisi del Covid-19 s’hagi decantat per una solució menys ambiciosa però més fàcil d’acceptar pels eurodiputats del nord d’Europa per finançar el nou pla de reconstrucció per a Europa: l’emissió de bons de recuperació garantits amb el pressupost de la Unió Europea. 

És el missatge que en portarà el president de l’Eurocambra, David Sassoli, al Consell Europeu del pròxim dijous, 23 d’abril, en què els Vint-i-set intentaran acostar actituds sobre quin ha de ser el contingut d’aquest nou pla de recuperació i com ha de finançar-se. «Volem utilitzar instruments innovadors com l’emissió de bons garantits», ha explicat el socialista italià. «Estem parlant d’un instrument que molts han reclamat i que és en el centre del debat. Hem d’assegurar-nos que, a partir d’ara, els costos que cada país suporta per fer front a aquesta crisi es comparteixen. És per això que necessitem una forma de mutualització respecte al futur deute que s’acumularà en el pla de reconstrucció», va afegir sense entrar en el debat sobre la terminologia utilitzada ni les xifres del pla massiu d’inversions reclamat. 

Notícies relacionades

Amb la formulació elegida n’hi ha hagut prou perquè el PPE, els Socialdemòcrates i liberals de Renew donin el seu recolzament –també Carles Puigdemont i Toni Comín– mentre que els Verds que inicialment havien donat suport al text han optat per abstenir-se després del rebuig de l’esmena en la qual defensaven la mutualització d’una part substancial del deute que s’emeti com a conseqüència de la pandèmia. També s’han abstingut ErC, EHBildu i Unides Podem. «No està a l’altura de la història; li falta valentia i concreció», va al·legar la formació que lidera Pablo Iglesias. «Porta moltes promeses buides», ha lamentat Idoia Villanueva.

La moció, que no té caràcter vinculant, reclama un fons de solidaritat de 50.000 milions per recolzar el sistema sanitari; un sistema de reassegurança d’ocupació permanent, i no temporal; que els ajuts financers concedits a empreses no serveixin per pagar bonificacions als seus directius; que es prenguin mesures per protegir els inquilins dels desnonaments  durant la crisi; que es garanteixin els drets dels passatgers, i alerta de la fràgil situació que travessen els mitjans de comunicació.