crisi sanitària

Bolsonaro fa fora el seu ministre de Salut mentre augmenten les morts per coronavirus

Luiz Henrique Mandetta era defensor de la quarantena, però el president no tolerava aquesta política ni que el doblés en popularitat. El reemplaça l'oncòleg Nelson Teich

Amb les 188 defuncions de dijous, la quantitat de víctimes fatals reconegudes oficialment supera les 2.000 i d'infectats n'hi ha més de 30.000

Brazil s President Jair Bolsonaro attends the handover ceremony for Government Secretary Jorge Antonio de Oliveira Francisco at the Planalto Palace in Brasilia  Brazil June 24  2019  REUTERS Adriano Machado

Brazil s President Jair Bolsonaro attends the handover ceremony for Government Secretary Jorge Antonio de Oliveira Francisco at the Planalto Palace in Brasilia Brazil June 24 2019 REUTERS Adriano Machado / ADRIANO MACHADO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«No hi ha vencedors ni vençuts aquí. La història, per davant, ens jutjarà. I demano a Déu que tots dos estiguem cara a cara». El president brasiler, Jair Bolsonaro, va fer fora el seu ministre de Salut Luiz Henrique Mandetta, amb un «agraïment des del fons del cor» mentre es comptabilitzaven més de 2.000 morts per coronavirus. Al marge de les paraules edulcorades, el capità retirat va voler posar fi a una disputa amb aquest metge conservador que, contra les seves indicacions, defensava les mesures d’aïllament social dels governs regionals.

La sortida de Mandetta va provocar una altra onada de cassolades a les principals ciutats del país, on es va repetir com un mantra el crit de «fora, Bolsonaro».  El seu substitut, l’oncòleg Nelson Teich, va assegurar que tindrà una «alineació completa» amb el president. «Per molt que parlem de salut i economia, no importa el que diguin, al final sempre hi ha la gent», va dir de manera ambigua al prendre possessió del càrrec. El diari paulista ‘Estado’ ja el va rebre amb pessimisme en el seu editorial. «Només guanya el virus, perquè Teich necessitarà un temps que no existeix».

El nou ministre assumeix enmig d’enormes dificultats. Les persones infectades són, d’acord amb les xifres oficials, més de 31.000, tot i que diversos especialistes arriben a multiplicar per 10 aquesta xifra. El sistema és a prop de col·lapsar. A Rio de Janeiro s’utilitzen el 88% dels llits de cures intensives.

«No pensin que estem lliures d’un pic d’aquesta malaltia», va advertir Mandetta abans d’anar-se’n. Bolsonaro ha fet com si no ho sentís. Durant la presa de possessió de Teich va reiterar el seu desig de reobrir els comerços. «És un risc que corro», va dir, en obert desafiament als que sostenen la necessitat de mantenir la quarantena. També va advocar per la represa de l’activitat escolar. No «es té notícies que cap menor de 10 anys hagi mort» per coronavirus. La subestimació dels efectes de la pandèmia li ha restat suport fins i tot en part dels seus votants. El president va arribar a qualificar de «gripeta» el Covid-19. 

Notícies relacionades

Els canvis en l’àrea Salut no suprimeixen la crisi política que es va accelerar amb la pandèmia. Bolsonaro està disposat a aprofundir-la. Es proposa envestir els governadors díscols, el titular de la Cambra de Diputats, Rodrigo Maia, i els jutges del Tribunal Suprem que, va dir, tramen la seva destitució. El capità retirat va assegurar tenir informes d’intel·ligència que confirmen una conjura en contra seu. 

Descarada ignorància

Els efectes del Covid-19 al Brasil enardeixen bona part de la societat. Jair Bolsonaro, va dir Carlos Alberto Sardenberg, columnista d’‘O Globo’, sorprèn per la seva «descarada ignorància». El capità retirat creu que «l’escalfament global, la pandèmia, són una conspiració d’esquerrans, amb la Xina comunista sempre al darrere». Segons Igor Gielow, columnista del diari ‘Folha de Sao Palo’, el Govern d’ultradreta havia arribat a un «punt d’esgotament». Les pròximes decisions «seran centrals per a les possibilitats del president de continuar en el poder».