BLOQUEIG POLÍTIC

Netanyahu i Gantz no aconsegueixen consensuar un Govern a Israel

El president Rivlin trasllada al Parlament la tasca de formar un nou Executiu abans de convocar noves eleccions, les quartes en un any

Els dos mandataris xoquen en els nomenaments a Justícia, després que el primer ministre en funcions fos acusat de corrupció

zentauroepp53123175 netanyahu  gantz200416133059

zentauroepp53123175 netanyahu gantz200416133059 / ODED BALILTY

3
Es llegeix en minuts
El Periodico

Les espases segueixen en alt a Israel, país on no ha pogut constituir-se un Govern després de tres eleccions fallides. El primer ministre Benjamin Netanyahu i el seu principal rival, l’exgeneral Benny Gantz, de la coalició de centrista Blau i Blanc, no han aconseguit consensuar un pacte per compartir el poder en el termini atorgat pel president del país, Reuven Rivlin. En una carta, el cap de l’Estat ha traslladat la Knesset, el Parlament unilateral israelià, l’encàrrec d’articular una majoria que doni a llum un nou Executiu.

Ganz i Netanyahu negociaven un acord en el qual el segon es mantindria en el càrrec durant 18 mesos, perquè després Ganz el substitueixi. Malgrat el fracàs, els dos dirigents van emetre un comunicat en què van assegurar que continuarien negociant, una possibilitat mentre la cambra no sigui dissolta.  Si en un termini de 21 dies, cap diputat aconsegueix formar una majoria parlamentària, ni les negociacions entre els dos líders donen fruit algun, serien convocats nous comicis legislatius, els quarts en poc més d’un any.

«Espero que els membres de la Knesset siguin capaços de formar una majoria de manera que es pugui formar un govern al més aviat possible i evitar una quarta ronda d’eleccions», ha assenyalat Rivlin, hores després que els intents d’últim minut de Gantz per tancar un acord de coalició fracassessin.

La justícia, principal escull

El principal escull, segons la premsa israeliana, rau en l’àmbit de la Justícia, hagut compte, a més que Netanyahu afronta un complicat calendari després d’haver sigut acusat en tres casos de corrupció.  El Likud, el partit del primer ministre, volia reservar-se el dret a vetar qualsevol nomenament judicial. A més, Netanyahu volia blindar-se davant de la possibilitat que el Tribunal Suprem del país el rellevés per les acusacions que pesen contra ell.   

La titularitat del Ministeri d’Exteriors també era un dels temes en disputa. El partit de Netanyahu havia exigit que recaigués en un dels seus membres, a la qual cosa Blau i Blanc hauria respost demanant a canvi la titularitat d’una altra cartera d’igual pes polític.  No obstant, hi havia consens en temes a priori espinosos com l’annexió d’algunes parts de Cisjordània arran de l’acord de pau proposat pels EUA. 

L’absència d’un Govern investit pel Parlament en plena crisi sanitari per l’epidèmia de coronavirus pot danyar les perspectives del país en la recuperació econòmica, però sembla que està beneficiant el líder del Likud. Un sondeig difós dilluns passat per la Cadena 12 ha augurat que el Likud s’imposaria en els nous i obtindria un avantatge d’uns altres quatre diputats en relació amb la composició actual de la Knesset, arribant als 40 escons. Blanc i Blau veuria reduïda la seva representació a 19 parlamentaris. 

Gestió de la crisi sanitària

La gestió de la crisi sanitària està recaient sobre el Govern en funcions presidit per Netanyahu, que surt bastant ben parat a les enquestes. Al voltant del 64% dels ciutadans sondejats recolzen com ha afrontat l’epidèmia, en un país on s’han registrat 12.500 casos de coronavirus i unes 150 morts, unes xifres relativament baixes comparades amb l’impacte de la pandèmia a l’Europa Occidental. No obstant, sí que s’entreveu una greu crisi econòmica a causa del confinament decretat per les autoritats. Molts negocis han hagut de tancar les portes i la taxa d’atur ha arribat al 25% de la població activa.      

A més, l’emergència sanitària ha obligat Gantz a renunciar a una de les seves promeses polítiques: la de no entrar en cap Executiu en què hi hagi present Netanyahu a causa dels seus comptes pendents amb la Justícia, una cosa que ha indignat un sector important dels seus partidaris.  

La presència d’una nombrosa representació de diputats àrabs dificulta la formació d’una majoria parlamentària. En els últims comicis, l’Aliança Conjunta va aconseguir 15 diputats sobre un total de 120, tot i que a Israel és gairebé un anatema comptar-hi per investir un Executiu.     

Notícies relacionades