PANDÈMIA GLOBAL

La UE critica la decisió dels EUA de suspendre la seva contribució a l'OMS

Borrell, cap de la diplomàcia europea, creu que «els esforços» de l'organització internacional són «més necessaris que mai»

Brussels (Belgium), 08/09/2014.- European High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission Josep Borrell, holds a virtual news conference on the approval of Operation Irini, at the European Commission in Brussels, Belgium, 31 March 2020. Operation Irini is a new Mediterranean naval and air mission by the European Union to launch in April aiming stop more arms reach warring factions in Libya. (Bélgica, Libia, Bruselas) EFE/EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL

Brussels (Belgium), 08/09/2014.- European High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission Josep Borrell, holds a virtual news conference on the approval of Operation Irini, at the European Commission in Brussels, Belgium, 31 March 2020. Operation Irini is a new Mediterranean naval and air mission by the European Union to launch in April aiming stop more arms reach warring factions in Libya. (Bélgica, Libia, Bruselas) EFE/EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL / FRANCOIS LENOIR / POOL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea, ha lamentat «profundament» la suspensió de la contribució nord-americana a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) anunciada la vigília pel president Donald Trump

«No hi ha cap raó per «justificar aquesta decisió en un moment en què els esforços de l’OMS «són més necessaris que mai per ajudar a contenir i a reduir la pandèmia de coronavirus», ha declarat el polític espanyol en un missatge difós en el seu compte de Twitter.  «Només unint forces podrem superar aquesta crisi, que no té fronteres», ha previngut.

 

Borrell no ha sigut l’únic líder europeu a expressar-se en aquest sentit. El Govern alemany ha manifestat el seu «recolzament explícit» a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en el conflicte amb Washington. El «treball de l’OMS és molt important, especialment en aquests moments» i, per tant, necessita «tot el nostre recolzament i, també el degut finançament», ha assegurat el portaveu de l’Executiu de la cancellera Angela Merkel, Steffen Seibert.

Berlín, a favor del multilateralisme

La font governamental no ha precisat, no obstant, si la qüestió serà abordada en la videoconferència que planegen mantenir els líders del G-7 demà dijous. «El Govern alemany aposta pel multilateralisme i l’OMS és un instrument molt rellevant d’aquest», ha afegit el portaveu.

El president nord-americà imputa a l’OMS encobriment de l’expansió del coronavirus. Segons la seva opinió, l’organització no va actuar a temps i es va limitar a «confiar» en les informacions i la manera d’actuar de les autoritats xineses.

Preocupació de Pequín

Precisament, el Govern de la Xina ha dit que està «molt preocupat» per la decisió de Trump, atès que considera que aquest càstig «perjudica la cooperació internacional» davant la pandèmia de coronavirus. Un portaveu del Ministeri d’Exteriors xinès, Zhao Lijian, ha remarcat que el paper de l’OMS és «insubstituïble» en la gestió de les crisis de salut pública.

Notícies relacionades

Pequín considera que «la decisió dels Estats Units debilitarà la capacitat de l’OMS i perjudicarà la cooperació internacional en la lluita contra l’epidèmia», per això ha instat Washington a complir les seves responsabilitats i mantenir el seu recolzament a l’agència de l’ONU.

Moscou s’alarma davant de l’«egoisme» dels EUA

Rússia també s’ha afegit a l’onada de crítiques. El seu viceministre d’Exteriors, Serguei Riabkov, ha qualificat la decisió del líder de la Casa Blanca de «molt alarmant». «És un exemple de l’actitud tan egoista de les autoritats nord-americanes», ha etzibat.