COVID-19

El Brasil suma 204 morts en 24 hores i es temen dies més foscos

La xifra record es va conèixer el mateix dia que els governadors dels estats de Rio de Janeiro i Pará van anunciar que s'han encomanat del virus

La xifra oficial d'infectats és de 25.562 persones, però els experts de les universitats de Brasília i Sao Pualo parlen d'uns 300.000 casos positius

brasil-coronovairus-bandera

brasil-coronovairus-bandera

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil ha registrat 204 morts per coronavirus durant les últimes 24 hores i ha trencat una altra vegada el seu rècord diari. Ara per ara es comptabilitzen 1.532 morts, mentre que la xifra d’infectats reconeguts per les autoritats sanitàries ascendeix a 25.262. Però aquesta xifra oficial és enganyosa. El nombre de casos positius sembla que supera les 313.000 persones, d’acord amb una anàlisi de modelatge numèric de la les universitats de São Paulo (USP) i Brasília (UnB). El Covid-19, que va arribar setmanes enrere a l’entorn del president Jair Bolsonaro, comença a deixar les seves marques en altres altes esferes executives. Els governadors de Rio de Janeiro, Wilson Witzel (PSC) i de Pará, Helder Barbalho (MDB), es troben entre els infectats. Witzel, tan ultradretà com Bolsonaro però enfrontat amb el capità retirat des de fa mesos, ha trobat una raó més per reforçar la quarantena: «Tenia febre, mal de coll, pèrdua de l’olfacte i gràcies a Déu em sento bé i continuaré treballant aquí al Palau de Laranjeiras, mantenint restriccions i recomanacions mèdiques, i estic segur que superaré més aquesta dificultat», va dir a través de Twitter. «La malaltia, com tothom veu, no elegeix ningú i la infecció és ràpida», va afegir.

Els governadors dels estats s’han plantat davant el mandatari al defensar l’autoaïllament social. Bolsonaro ha provat per tots els mitjans d’alleugerir-lo fins al punt de parlar d’una «gripeta» per subestimar els fets. L’Associació d’Advocats del Brasil ha demanat el Tribunal Suprem que obligui el president a respectar les decisions de les autoritats dels estats i seguir les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per enfrontar la pandèmia.

A LA DERIVA

Notícies relacionades

«Bolsonaro mostra tots els signes de ser un president ple d’innombrables patologies psíquiques, inclosa la persecució sistemàtica i l’enveja sense mesura», va assenyalar la revista ‘Istoé’, en relació amb les disputes que té amb els governadors i, en especial, amb el ministre de Salut, Luiz Henrique Mandetta, que ha defensat la restricció de moviments a les grans ciutats.  Bolsonaro, afegeix en la seva editorial, «s’horroritza al ser contradit», fins i tot «quan l’evidència i la ciència» s’imposen a les seves «conjectures». Per a ‘Istoé’ «ningú sap quant temps» el capità retirat es mantindrà al capdavant de l’Executiu. El Brasil, assegura, té un president «perdut en actituds inexplicables i declaracions sense fonament», i que «ha perdut la noció de realitat i les condicions mínimes per governar».

L’expresident Fernando Henrique Cardoso en té percepcions similars. Als 88 anys, Cardoso observa astorat la política erràtica del Govern d’ultradreta. Bolsonaro, va dir, manca de lideratge. «Fa l’efecte que està una mica desorientat [...] La sensació que tenim és que el Brasil està a la deriva. La gent se sent així. Et sents insegur. Ja tenim una forta raó per a la inseguretat, que és el coronavirus, la possibilitat d’una crisi econòmica com a resultat i, a més, tenim un president que no sap com governar. Això és preocupant».