LLIÇONS DE LA CRISI

Stoltenberg insta els països de l'OTAN a ser menys dependents de l'estranger

Els ministres de Defensa de l'Aliança mantindran aquest dimecres una videoconferència per abordar la cooperació i l'impacte de la pandèmia

zentauroepp49302937 fotodeldia  brs02  bruselas  b lgica   02 08 2019   el secre200414155353

zentauroepp49302937 fotodeldia brs02 bruselas b lgica 02 08 2019 el secre200414155353 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els ministres de Defensa de l’OTAN abordaran aquest dimecres en videoconferència la cooperació per combatre la pandèmia de coronavirus i començaran a avaluar-ne l’impacte a mitjà i llarg termini. Entre altres mesures, segons va explicar el secretari general, Jens Stoltenberg, s’abordarà com reduir la dependència dels equips mèdics produïts en altres països.

«Començarem a mirar-ne les conseqüències a mitjà i llarg termini. És massa aviat per concloure aquest treball ara, però crec que és obvi que una de les lliçons que tots hem d’aprendre és sobre la importància de la resiliència», va dir aquest dimarts Stoltenberg en una roda de premsa telemàtica.

Amb un sol punt en l’agenda dels ministres, la crisi del Covid-19, Stoltenberg va assenyalar que els aliats s’han de plantejar si són «massa dependents» de la producció de material mèdic, vestits protectors o medicaments, que venen de l’exterior, així com si han de «produir més d’aquests equips» als països membres.

Cooperació entre aliats

Així mateix, els ministres analitzaran els esforços de cooperació per combatre el coronavirus i n’examinaran els pròxims passos.

Fa dues setmanes, els ministres aliats d’Exteriors van demanar al comandament militar de l’OTAN crear un grup de treball per accelerar el recolzament als països per lidiar amb la pandèmia.

Així, els aliats han estat col·laborant entre si per enviar per avió subministraments crítics des de diversos punts del globus i s’han distribuït ja centenars de tones d’equips mèdics.

Espanya, beneficiada

En el cas d’Espanya, ha rebut respiradors d’Alemanya, material mèdic de Turquia i equips de protecció de Luxemburg dins del programa d’assistència de l’OTAN.

Alhora, Stoltenberg va assegurar que les tasques principals de l’Aliança es mantenen malgrat la crisi sanitària, i que continua complint les seves funcions de defensar, dissuadir i donar seguretat a prop de 1.000 milions de ciutadans.

«Continuem treballant perquè aquesta crisi sanitària no es converteixi en una de seguretat. I per estar més ben preparats per a pròximes crisis que arribin», va explicar.

«Les nostres forces estan disposades i la nostra feina continua. Des dels nostres batallons a l’est d’Europa a les nostres patrulles aèries i desplegaments marítims. De l’Afganistan a Kosovo», va comentar.

Lluita contra les ‘fake news’

Notícies relacionades

Un altre assumpte que tornaran a tractar els ministres és el de la desinformació.«Hem vist actors estatals i no estatals mirant de treure profit de la pandèmia expandint narratives falses i perjudicials» i «tractant de dividir-nos».

Per això, va considerar que els aliats han de treballar junts estretament per «identificar, controlar i desemmascarar aquests esforços», i va remarcar que «una premsa oberta i transparent és el millor baluard contra la desinformació i la propaganda».

Temes:

OTAN Coronavirus