PANDÈMIA GLOBAL

L'Índia allarga fins al 3 de maig el confinament de 1.300 milions de persones

Modi justifica la decisió per l'aparició de nous focus d'infecció del coronavirus

zentauroepp53120116 residents stand in a queue for free food by government  duri200414152014

zentauroepp53120116 residents stand in a queue for free food by government duri200414152014 / DANISH SIDDIQUI

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’Índia  va allargar aquest dimarts per 19 dies més, fins al 3 de maig, el confinament de 1.300 milions de persones per lluitar contra el coronavirus, unes restriccions «estrictes i severes» malgrat el fort impacte econòmic.

«L’aparició de nous focus (d’infecció) dificultarà encara més el nostre dur treball i penitència. Per això, aquesta setmana pròxima estendrem el rigor i austeritat en la lluita contra el coronavirus», va anunciar el primer ministre indi, Narendra Modi, en un missatge televisat a la nació asiàtica.

El confinament en l’Índia s’estendrà així fins al pròxim 3 de maig, va dir el primer ministre, que va començar el seu discurs emmascarat amb una bufanda blanca que es va retirar tan aviat com va començar a parlar.

Més de 10.000 casos i 339 morts

Modi es va dirigir aquest dimarts a la nació durant l’últim dia del confinament de 21 dies que va anunciar a finals de març.

El país comptava llavors amb poc més de 500 casos confirmats de la Covid-19, fins a assolir les actuals 10.363 infeccions i 339 morts.

Davant d’aquesta situació, el mandatari va justificar l’extensió del confinament en vista dels «recursos limitats» amb què compten per combatre el virus, tot i que va dir que estan «fent ràpids progressos per reforçar les estructures sanitàries».

El país compta ara amb més de 100.000 llits 600 hospitals dedicats a tractar el Covid-19, va explicar, i 220 laboratoris per fer proves, quan al gener només n’hi havia un.

Relaxació condicional

Fins ara, només els serveis essencials com farmàcies o botigues de queviures poden obrir les seves portes, i els desplaçaments són molt limitats, cosa que converteix metròpolis massificades com Nova Deli, de continus embussos, en una ciutat fantasma de carrers esquitxats per algun vehicle o transeünt.

Però tot i que Modi no va precisar encara els detalls de les noves restriccions, sí que va deixar la porta oberta a una relaxació de les mesures, tot i que amb condicions.

«Les àrees que tinguin èxit en aquesta prova decisiva (...) podran reprendre algunes activitats necessàries a partir del 20 d’abril. No obstant, cal tenir en compte que aquest permís serà condicional i les regles per sortir al carrer seran molt estrictes», va dir.

Els transports amb tren romandran tancats fins al 3 de maig, igual com els vols.

Milions de persones, durament afectades

Durant la seva intervenció, Modi va afirmar ser «molt conscient» dels problemes trobats per milions de persones sense recursos a l’Índia.

«Alguns per menjar, alguns per moure-us d’un lloc a un altre i altres per ser lluny de les vostres llars i famílies», va reconèixer el primer ministre.

Milions de jornalers, migrants de zones rurals a les grans ciutats, van veure desaparèixer de cop els treballs que els permetien subsistir diàriament a causa del confinament.

Molts van provar de fugir de les megalòpolis índies per assolir les seves llars i famílies, però el bloqueig de tots els mitjans de transport va significar que bona part d’ells van quedar atrapats i sense aliment. Alguns es van arriscar a cobrir a peu desenes o centenars de quilòmetres, un èxode que va deixar diversos morts.

El Govern indi va posar en marxa quan va començar el confinament un paquet d’ajuts per 22.600 milions de dòlars, destinats a alleujar la «gana» dels més necessitats.

Racions gratuïtes i cereals

Segons les últimes dades del Ministeri de Finances, ara per ara 320 milions de persones han rebut assistència financera per valor de 3.850 milions de dòlars, mentre que racions gratuïtes i cereals han sigut distribuïdes a 52 milions de persones més.

Però l’oposició ha denunciat que les mesures de socors són insuficients o estan mal implementades.

Notícies relacionades

«Ni una sola rúpia s’ha afegit al miserable paquet (d’ajuda) anunciat al març. Els pobres han sigut abandonats a la seva sort per 21 + 19 dies», va denunciar a Twitter un dels líders de l’opositor Partit del Congrés i antic ministre de Finances, P. Chidambaram.

«Està clar que l’aliment dels pobres –la seva supervivència– no està entre les prioritats del Govern», va concloure.