PER PROTEGIR-LOS DEL CORONAVIRUS

Grècia ressitua en hotels desocupats 1.000 refugiats

A l'illa de Lesbos, on es troba el campament de refugiats de Mória, ja s'han registrat sis positius i una mort

undefined53119527 athens  greece   11 04 2020   a member of the national emerg200414184009

undefined53119527 athens greece 11 04 2020 a member of the national emerg200414184009 / YANNIS KOLESIDIS

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts que uns 1.000 refugiats als campaments de les illes gregues estan sent ressituats en hotels desocupats en altres punts de Grècia, en una acció coordinada amb Atenes i les Nacions Unides per protegir-los del risc de contagi de coronavirus.

Els trasllats s’estan duent ja a terme i l’objectiu és cobrir unes 1.000 places hoteleres, com a màxim aquest dimecres, en complexos turístics ubicats tant a les illes com a la Grècia continental, han explicat fonts comunitàries a Europa Press.

Les persones ressituades són migrants «especialment vulnerables» al contagi del nou Covid-19, afegeixen les fonts, que recorden que són les autoritats gregues les encarregades de dur a terme el procés de selecció.

Campaments de Lesbos i altres illes

La comissària d’Interior, Ylva Johansson, ha celebrat a través d’un missatge a les xarxes socials que prop d’un miler de migrants «vulnerables» instal·lats als campaments de Lesbos i altres illes hagin de ser traslladats a «hotels desocupats».

«Els valors de la UE, posats en pràctica fins i tot en aquests difícils moments», ha escrit Johansson, en un missatge amb el qual també destaca els esforços de coordinació per tirar endavant aquesta mesura entre la Comissió Europea, l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), l’Alt Comissariat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) i les autoritats hel·lenes.

La setmana passada, el Govern de Grècia va confirmar que dos campaments de refugiats a la zona continental es trobaven en quarantena després de detectar casos positius de coronavirus, mentre que les ONG alerten de la «catàstrofe» que suposaria l’arribada de la pandèmia als camps de les illes a l’Egeu.

Sis positius

A l’illa de Lesbos, on hi ha el campament de refugiats de Mória –hi viuen unes 20.000 persones–, ja s’han registrat sis positius i una mort.

Notícies relacionades

Mentrestant, Brussel·les coordina també els treballs per tirar endavant un pla voluntari per traslladar a altres estats membre almenys 1.600 migrants menors no acompanyats arribats a les illes gregues.

De moment només vuit països s’han sumat a aquest pla –Luxemburg, França, Alemanya, Finlàndia, Portugal, Irlanda, Croàcia i Lituània–, i són Luxemburg i Alemanya els primers a rebre alguns d’aquests joves, dotze el primer i 50 el segon, al llarg d’aquesta setmana.