Brussel·les recomana una sortida gradual i coordinada del confinament

La Comissió Europea presenta aquest dimecres un full de ruta en el qual suggereix tres criteris per eliminar les restriccions

52625669 59

52625669 59 / JOHN THYS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Alguns estats membres han començat a aixecar les mesures de confinament imposades per frenar la propagació del Covid-19. És el cas d’Àustria, amb l’obertura del petit comerç; de Dinamarca, que reobrirà llars d’infants i escoles de primària, i fins i tot d’Itàlia, amb l’obertura de llibreries. Per evitar la multiplicació de mesures unilaterals, que puguin posar en risc el control de l’epidèmia, la Comissió Europea presenta aquest dimecres un nou full de ruta amb recomanacions als governs europeus en el qual recomana una sortida coordinada, solidària i gradual de l’aïllament.

Brussel·les suggereix tres criteris per determinar si ha arribat l’hora d’obrir la mà i començar a relaxar les restriccions per guanyar temps i evitar el col·lapse dels sistemes sanitaris: si la propagació de la malaltia s’ha reduït durant un període de temps sostingut (per exemple, el nombre d’hospitalitzacions); si els sistemes sanitaris tenen prou capacitat per atendre els malalts a través del nombre d’unitats de cures intensives disponibles o la disponibilitat de personal i material mèdic, i si la capacitat de realitzar tests a la població i detectar nous casos davant d’una potencial nova onada és suficient.

«La capacitat de detecció d’anticossos serà necessària per supervisar la proporció de població que ha superat amb èxit el Covid-19 i que probablement és immune», assenyala l’esborrany que té previst presentar aquest dimecres la presidenta Ursula von der Leyen i que han discutit aquest dimarts els Vint-i-set. Tot i que la Comissió reconeix que «és prerrogativa dels estats membres» decidir quan prendre mesures restrictives i determinar quan començar a eliminar-les, considera que qualsevol estratègia de sortida ha de seguir tres principis bàsicsciència i dades fiables, coordinació i solidaritat.

«La falta de coordinació en l’aixecament de les mesures restrictives podria tenir efectes negatius en tots els estats membres i probablement derivar en friccions polítiques», assenyala el document, que també apunta que no hi ha una única resposta a la crisi, però que, «com a mínim», els estats membres s’han de notificar les mesures adoptades entre si a través d’una xarxa de punts de contacte.

Recuperar la normalitat «costarà temps»

Notícies relacionades

L’Executiu comunitari reconeix ser conscient que encara passarà temps abans que les mesures introduïdes pels governs europeus mostrin plenament el seu efecte, ja que el virus continua circulant pel continent europeu i caldrà conviure amb aquest fins que es trobi «una vacuna o un tractament», i avisa que relaxar les restriccions sense control ni vigilància podria portar a un augment dels casos. En aquest sentit, recomana als governs europeus adoptar un enfocament gradualreemplaçar les mesures generals per altres de selectives. Per exemple, aplicant restriccions durant més temps als grups vulnerables o mantenint la quarantena sobre les persones diagnosticades amb Covid-19 o aquelles que mostrin símptomes de la malaltia.

El document també recull que els estats d’emergència decretats per la meitat dels governs haurien de ser reemplaçats gradualment per altres intervencions concretes i que l’aixecament de mesures de confinament hauria de començar per aquelles amb un impacte local. Quant als controls fronterers, la Comissió aposta per aixecar aquestes restriccions en dues fases –en una segona els controls a les fronteres exteriors– el mateix que el reinici de l’activitat econòmica, perquè «no tota la població hauria de tornar a la feina alhora», que hauria d’arrencar amb els sectors essencials, però mantenint el distanciament social, així com amb el teletreball en la mesura possible.