UN DELS MÉS ACTIUS D'INDONÈSIA

El volcà fill del Krakatoa entra en erupció

L'Anak Krakatau, que el 2018 va provocar un tsunami que va matar 439 persones, expulsa magma, núvols de cendra i fum

46353021 59

46353021 59 / NURUL HIDAYAT (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Efe

El volcà indonesi Anak Krakatau (en espanyol, ‘fill del Krakatoa’), que el 2018 va causar 439 morts al provocar un tsunami, ha entrat en erupció, expulsant núvols de cendra i fum a més de 500 metres d’altura i magma pel seu pendent, informen aquest dissabte les autoritats locals.

El servei de vulcanologia d’Indonèsia  assenyala en un informe que el volcà, un dels més actius del país, va entrar en erupció dues vegades i durant un total de gairebé 40 minuts ahir a la nit. Les autoritats supervisen de prop l’activitat d’Anak Krakatau, ubicat en una illa deshabitada a l’estret de la Sonda, per si entrés de nou en erupció.

El 22 de desembre del 2018, una forta erupció nocturna del volcà va provocar l’ensorrament parcial del con de la muntanya, cosa que al seu torn va causar un tsunami que va sorprendre centenars de persones que passaven les vacances de Nadal a les costes de Java i Sumatra. Almenys 439 persones van morir i més de 7.200 van resultar ferides, segons les xifres oficials.

Arran d’aquesta erupció, l’Anak Krakatau, que ara s’alça a poc més de 110 metres per sobre del nivell del mar, va perdre prop de 200 metres d’altura.

Notícies relacionades

Descobert el 1927, l’Anak Krakatau va emergir de les aigües més de mig segle després de la gran erupció del llegendari Krakatoa, la caldera del qual va ensorrar-se el 1883 després d’una sèrie de massives explosions que van costar la vida de més de 36.000 persones i els efectes de la qual es van sentir al voltant del món durant setmanes.

Indonèsia s’assenta sobre el Cinturó de Foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica que cada any és sacsejada per uns 7.000 tremolors, la majoria moderats.