EN CORBA ASCENDENT

El Brasil registra 114 morts, xifra rècord en un dia, i s'espera una gran onada de defuncions

La quantitat de víctimes fatals s'acosta a les 1.000

Però les autoritats sanitàries comencen a elaborar càlculs ombrívols sobre els efectes de la pandèmia

A man passes by the entrance of the Sancta Maggiore Hospital amid the coronavirus disease (COVID-19) in Sao Paulo, Brazil March 17, 2020. REUTERS/Rahel Patrasso

A man passes by the entrance of the Sancta Maggiore Hospital amid the coronavirus disease (COVID-19) in Sao Paulo, Brazil March 17, 2020. REUTERS/Rahel Patrasso / RAHEL PATRASSO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil va tenir aquest dijous un rècord de morts en 24 hores, 141, amb la qual cosa el nombre de defuncions s’acosta als mil enmig de prediccions més ombrívoles de l’abast de la pandèmia. Fins al moment, les autoritats sanitàries han confirmat 17.857 ciutadans infectats. Però no és aquesta la xifra que provoca esgarrifances. El secretari de Vigilància del Ministeri de Salut, Wanderson de Oliveira, va reconèixer que hi ha 127.000 casos en espera de proves per determinar si han contret coronavirus. «El Brasil ja tindria més de 100.000 persones amb Covid-19, simplement no ho hauria fet oficial», va dir el diari paulista ‘Estado’. Però a més, s’esperen per a les pròximes dues setmanes més milers de contagis. «Només a São Paulo, el Govern estima que si es respecten totes les mesures de restricció i aïllament, el nombre de morts hauria d’arribar a 111.000. Si no es respecta res, almenys 277.000 moriran els pròxims sis mesos», va afegir la publicació.

El governador de Rio de Janeiro, l’ultradretà Wilson Witzel, va advertir en aquest sentit que si la població no respecta l’aïllament social i creixen exponencialment les infeccions el sistema de salut estarà sobrecarregat. Si això arribés a passar «haurem d’elegir qui viu i qui mor, i serà molt dolorós».

Segueix la baralla al Govern

L’evolució de la pandèmia es desplega enmig d’una crisi política que no acaba d’apaivagar-se. El president Jair Bolsonaro no desaprofita cap situació per prosseguir el seu enfrontament amb el ministre de Salut, Luiz Henrique Mandetta, que el duplica en popularitat per haver defensat la quarantena dels governadors estaduals. «Comencem a prendre nota de Mandetta perquè pot parlar. I perquè sap del que està parlant. Aquestes dues qualitats serien suficients per convertir-lo en un estrany al niu de Bolsonaro. Però hi ha altres virtuts. La fermesa, la serenitat, la subtilesa, l’afecció a la ciència i la cultura, la visió estratègica, la consciència de la seva missió», va dir Ruth de Aquino al diari ‘O Globo’.

Bolsonaro no tolera aquests elogis i per això va insinuar que encara no descarta llançar-lo. «El metge no abandona el pacient, però el pacient pot canviar de metge», va dir el capità retirat, reescrivint unes declaracions de Mandetta quan la premsa li va preguntar si dimitiria: «Un metge no abandona el seu pacient».

Notícies relacionades

El capità retirat va informar al seu torn que va autoritzar l’entrada d’insummes provinent de l’Índia per a la producció d’hidroxicloroquina,  un medicament que es troba sota estudi científic per determinar la seva eficàcia en el combat contra el Covid-19. Ara per ara, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que no existeixen prou dades per establir si és d’utilitat per al tractament. El viceministre de Salut, João Gabbardo dos Reis, va informar per la seva part que s’estan fent proves amb plasma sanguini de pacients curats.

Per abordar els efectes econòmics i socials de la quarantena, milions de treballadors informals començaran a rebre una renda bàsica d’uns 108 euros mensuals. Bolsonaro va voler atribuir-se personalment la responsabilitat política d’aquesta assistència i, segons la revista ‘Carta Capital’, «va posar més combustible al foc» en la seva disputa amb els governadors i alcaldes. El Poder Executiu va donar a conèixer una publicitat en la qual s’assenyala que l’ajuda financera no prové dels estats ni les ciutats sinó del Govern Federal.