COVID-19

El Brasil comptabilitza 113 morts en les últimes 24 hores i es multipliquen els contagis

La quantitat de defuncions ascendeix a 667 i les autoritats sanitàries creuen que s'acosten moments difícils en la contenció del virus

Tot passa enmig d'una guerra entre el ministre de Salut i el president Bolsonaro

brasil-hospital-coronavirus

brasil-hospital-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Almenys 113 brasilers van perdre la vida aquest dimarts per coronavirus. Les víctimes fatals ja són 667 i les infeccions, 13.717. Les dades del Ministeri de Salut van provocar cert estupor, perquè en tot just 24 hores es va incrementar un 21% la quantitat de defuncions. No obstant, el diari paulista ‘Folha’ ha consignat que les autoritats sanitàries creuen que el nombre d’encomanats és molt més gran i que s’acosten moments més difícils. São Paulo continua sent l’estat més afectat pel Covid-19. Al cor industrial del Brasil s’hi han registrat 67 morts durant l’últim dia i ja suma 371 casos letals.

El ministre de Salut, Luiz Henrique Mandetta, ha guanyat de moment la guerra que li ha declarat el president Jair Bolsonaro, que va voler expulsar-lo del Govern d’ultradreta perquè defensa les mesures d’autoaïllament social que estan tirant endavant la majoria dels estats regionals. Els militars, que en els fets cogovernen a nivell nacional, van impedir que un iracund Bolsonaro desplacés el ministre que el duplica en popularitat.  Fins al Centre d’Estudis Estratègics de l’Exèrcit (CEEE) va defensar la quarantena.

ANAR CONTRA CORRENT

Mandetta intenta fins i tot desfer els camins de la discòrdia que han traçat els sectors més conservadors a nivell internacional. Com que el Brasil té «un seriós problema amb els respiradors mecànics», el ministre es va comunicar per telèfon amb l’ambaixador de la Xina en aquest país, Yang Wanming, per demanar l’ajuda de Pequín que tant detesta el bolsonarisme. El diplomàtic es va enfrontar públicament les últimes setmanes amb el diputat Eduardo Bolsonaro, fill del capità retirat, i amb el ministre d’educació, Abraham Weintraub. El legislador havia comparat els efectes de la pandèmia a la Xina amb l’accident nuclear de Txernòbil, Ucraïna, el 1986. Weintraub, per la seva banda, es va burlar dels xinesos en termes insòlits per a un funcionari i l’ambaixador el va acusar de racista.

Notícies relacionades

El titular de Salut ha de navegar contra corrent perquè, tot i que el president no va poder aconseguir la seva dimissió, no deixa de desautoritzar-lo. «Bolsonaro revela en crisi que no sap governar», va assenyalar Míriam Leitão, influent columnista del diari carioca ‘O Globo’. Al seu parer, el capità retirat no només es baralla amb el seu ministre. Tampoc escolta l’Organització Mundial de la Salut.

En aquest context, la Comissió de Drets Humans i Minories de la Cambra de Diputats (CDHM) va sol·licitar a les Nacions Unides i la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) que prenguessin mesures contra Bolsonaro per haver subestimat els efectes de la pandèmia. «El president coqueteja amb el risc de genocidi i subestima la possibilitat de la mort dels avis. Cap ciutadà, i menys encara un mandatari, pot utilitzar la llibertat d’expressió per a la desinformació i per col·locar al país en una situació de risc per a la salut i la vida de més de 200 milions de persones», sosté la declaració.