Controvèrsia a Xile

Xile invoca el coronavirus per excarcerar repressors de la dictadura

La iniciativa del Govern de dretes ha provocat el rebuig de l'oposició i d'un 63% dels xilens

El president Piñera utilitza els mateixos arguments que van permetre alliberar Pinochet de responsabilitats penals

chile-piera-preocupado

chile-piera-preocupado

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La popularitat del president xilè, Sebastián Piñera, era a penes superior al 10% abans de l’arribada del coronavirus al país i la posada en suspens del conflicte social que havia esclatat a l’octubre. En el marc de les accions del Govern per frenar els efectes d’una pandèmia que ha provocat 37 morts i gairebé 5000 contagis, Piñera ha aconsegit una aprovació del 19%. A partir d’aquest modest ascens, el Govern de dretes va llançar l’agosarada iniciativa: incloure els 115 militars condemnats per delictes de lesa humanitat entre els afavorits per un projecte de llei que busca beneficiar amb l’arrest domiciliari uns 1.300 presos comuns per evitar la propagació de les infeccions a les presons.

L’oposició i els moviments defensors dels drets humans han presentat ja recursos davant el Tribunal Constitucional per bloquejar aquest projecte que impulsen al Congrés els legisladors oficialistes.

Els repressors es troben allotjats a Colina I i a Punta Peuco, dues àmplies presons amb accés a la televisió i jardins on reben els seus familiars. Els sis casos de Covid-19 es van registrar fins al moment en un altre penal, Puente Alto, al sud de Santiago. Al seu torn, s’ha confirmat una infecció al Centre Penitenciari Femení.

Però Piñera no va pensar en aquests malalts a l’hora de llançar la seva proposta. «Jo crec que una persona que està condemnada per crims de drets humans o crims de qualsevol naturalesa, que s’està morint, que li queden setmanes de vida, jo crec que li hauríem de donar el benefici que es mori a casa seva. Tenen dret a una mort amb dignitat», ha dit.

Ampli malestar

El senador socialista Jaime Quintana va rebutjar l’intent d’incloure els ex uniformats en la proposta d’arrest domiciliari per a més grans de 75 anys o malalts terminals. «A Punta Peuco no hi ha risc de contagi de coronavirus perquè les condicions són bastant privilegiades».  Per la seva banda, el legislador d’esquerres Gabriel Boric va dir que allò de Piñera és «una provocació, una frivolitat de molt mal gust i demostra que és una persona que no està a l’altura de les circumstàncies que ens ha tocat enfrontar com a país».

D’acord amb el portal El Desconcierto, el projecte de llei «humanitària» reinstal·la les mateixes raons que van permetre alliberar Augusto Pinochet de les seves responsabilitats penals. Quinze anys enrere, el jutge Jaime Guzmán va ordenar l’arrest domiciliari del dictador en el marc d’una causa per la qual s’investigava l’assassinat de 93 persones a càrrec d’una comitiva militar coneguda com a Caravana de la mort. Els advocats de Pinochet van assegurar davant dels tribunals que el seu defensat estava dement i van aconseguir deslligar-lo del procés judicial.

En aquest context es va conèixer una enquesta de la consultora Cadem que no li ofereix gaire marge d’acció al Govern: un 63% dels xilens no volen una llei que faciliti la sortida de les presons dels repressors.

Indult

Notícies relacionades

Però Piñera no sembla disposat a renunciar al seu objectiu tot i que no surti la llei pel Congrés. Ja té el seu Pla B. «El president ha sol·licitat al Ministeri de Justícia i DD.HH. revisar les sol·licituds d’indult particular que qualsevol intern hagi presentat i estigui en espera d’una decisió presidencial», va anunciar el ministre Hernán Larraín a parlamentaris de Xile Vamos.

En l’ordre que ha rebut Larraín, i que va ser divulgada pel diari La Tercera, s’assenyala que «en consideració a la pandèmia»  resulta «especialment rellevant» estudiar les peticions «que tinguin com a fonament una condició de salut d’extrema gravetat, per l’impacte que en aquesta persona pot tenir el contagi del Covid-19». S’afegeix que aquesta informació serà entregada al mandatari «a fi que resolgui fent ús de les seves facultats».