LA LLUITA CONTRA EL COVID-19

El Japó declararà l'estat d'emergència després de l'augment de contagis per coronavirus

El Govern de Shinzo Abe aplicarà la mesura en set prefectures durant almenys un mes

28/03/2020 28 March 2020, Japan, Tokyo: Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks during a press conference regarding the measures taken to battle the spread of coronavirus. Photo: Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZUMA Wire/dpa

28/03/2020 28 March 2020, Japan, Tokyo: Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks during a press conference regarding the measures taken to battle the spread of coronavirus. Photo: Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZUMA Wire/dpa / Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZU (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, ha anunciat que té la intenció de declarar en les pròximes hores l’estat d’alerta sanitària en set prefectures, durant un mes, per fer front a l’increment de casos de coronavirus registrat en els últims dies, en especial en ciutats importants i densament poblades com ara Tòquio i Osaka.

La disposició oficial permetrà a les autoritats locals demanar als seus ciutadans que evitin sortir de casa si no és necessari i requerir les empreses i institucions que es mantinguin tancades.  Aquest estat d’alerta sanitària, també anomenat estat d’emergència al Japó, no té una extensió a nivell nacional, sinó que les seves mesures seran aplicades puntualment per les autoritats locals, segons el cas i quan ho considerin convenient.  El Japó ha registrat fins ara 4.563 casos, incloent-hi uns 700 del creuer ‘Diamond Princess’, i 104 morts. 

La mesura, segons ha informat el diari local ‘The Minichi’ citant una font del Govern, donarà poder a les autoritats locals perquè portin a terme les mesures que considerin oportunes, com el tancament d’escoles i altres espais públics, així com decretar la quarantena.

Petició d’experts i de Tòquio

L’objectiu, segons aquestes fonts, és disminuir els casos en grans nuclis de població, després que el governador de Tòquio, Yuriko Koike, i l’Associació Mèdica del Japó, hagin demanat durant els últims dies a Abe que declari l’estat d’emergència. A la capital, aquest diumenge es van registrar 143 nous positius, l’augment més elevat des que es va iniciar la pandèmia al país, cosa que ha elevat el total de contagis a la ciutat a 1.033.

Notícies relacionades

Les autoritats han explicat que aquest augment de casos podria deure’s en gran part a l’arribada al Japó de persones contagiades, per la qual cosa el Govern ha prohibit l’entrada de tots aquells estrangers que hagin estat recentment en una llista de fins a 73 països.

La declaració de l’estat d’emergència no pot ser presa de manera unidireccional pel primer ministre sense el consens dels experts i les autoritats sanitàries nipones. La Dieta (Parlament) del Japó va aprovar a mitjans de març ampliar la capacitat d’Abe per posar en marxa el procés pel qual establir l’estat d’emergència després de revisar una legislació prèvia promulgada el 2009 per fer front a la grip porcina.