L'EPIDÈMIA A EUROPA

Itàlia continua reduint el nombre de contagis

Les morts experimenten un repunt en les últimes 24 hores

zentauroepp53043839 a man wearing a face mask sits at a bus stop  as the spread 200406171955

zentauroepp53043839 a man wearing a face mask sits at a bus stop as the spread 200406171955 / Daniele Mascolo

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Itàlia continua frenant el ritme de contagis del coronavirus. El país suma aquest dilluns un total de 3.599 casos més, un ritme de creixement del 2%, inferior al 3,3% registrat la vigília. Els morts, no obstant, són més en les últimes 24 hores: 636 respecte als 525 comunicats diumenge.

Itàlia va per darrere d’Espanya en contagis, però la supera en morts.  Més de 16.500 persones han mort ja al país amb coronavirus, i el nombre de casos totals des que es va detectar el virus el 20 de febrer és de 132.547 persones.  Les autoritats constaten que s’està alentint la corba de contagis i de morts, però insisteixen que no s’ha d’abaixar la guàrdia i que s’han de respectar estrictament les restriccions de moviment que regeixen almenys fins al dia 13 d’abril

«La corba ha començat el descens, cosa que significa un alentiment de la difusió, i si les dades es confirmen podem començar a pensar en la fase 2», ha dit Silvio Brusaferro, president de l’Institut Superior de Sanitat (ISS), que ha al·ludit per primeva vegada a aquesta possibilitat des que a finals de febrer es va detectar la pandèmia al nord d’Itàlia. «La fase 2 no significarà esbarjo per a tothom, sinó tornar a posar en marxa una part de l’economia», ha explicat per la seva part Luigi Di Maio, ministre d’Exteriors.

Segon decret econòmic

Entre aquest dilluns i dimarts el Govern aprovarà el segon decret econòmic per afrontar les conseqüències que el tancament del país ha provocat a l’economia.  Les mesures suposaran una nova injecció de 200.000 milions d’euros, que se sumen als 350.000 milions ja aprovats al març.

Entre les decisions preses, figura un fons de 7.000 milions destinats a autònoms sense cap empleat fins a les pimes amb 499 persones contractades. Els crèdits fins a 25.000 euros seran concedits sense cap avaluació prèvia dels riscos. Els crèdits per a aquests autònoms podran variar entre 3.000 i 9.000 euros. Els crèdits a les empreses que superin els 500 empleats seran avalats per dues societats estatals (Fons central i Sace).

Entre les mesures figura també l’exercici de l’anomenada «acció d’un altre» de part de l’Estat per impedir que societats no italianes aprofitin l’emergència i falta de liquiditat de les empreses per comprar-les. L’Estat podrà aconseguir fins al 10% d’aquestes empreses.

Notícies relacionades

Mentre s’estudia una pròrroga del tancament del país, que fins ara estava fixat per al 13 d’aquest mes, prossegueix una sorprenent guerra sobre les mascaretes entre les autonomies i Protecció Civil nacional. A la Llombardia són obligatòries i gratuïtes des de diumenge i a la Toscana des de dilluns i el Govern regional entrega tres unitats gratis per persona.

La Llombardia lamenta haver rebut de Roma poc menys de dos milions de mascaretes, i n’ha hagut de comprar més de 17 milions. És una polèmica díficil d’entendre quan, diverses desenes d’empreses, inclosos nombrosos convents de monges i la mateixa societat de l’equip de futbol Roma, s’han reconvertit per produir tota mena de mascaretes.