Crisi sanitària

Uns 4.000 presoners sortiran de la presó al Regne Unit per frenar l'epidèmia a les presons

Les recluses embarassades també tindran la llibertat anticipada «en qüestió de dies»

38808052 60

38808052 60 / ADRIAN DENNIS (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Uns quants milers de presos, condemnats per delictes menors, sortiran de les presons d’Anglaterra i Gal·les per tal de prevenir una expansió catastròfica del coronavirus als atapeïts recintes penitenciaris britànicsUns 4.000 reclusos es podran beneficiar de la mesura anunciada pel Govern. Els condemnats de «baix risc» que siguin seleccionats hauran de portar en tot moment una turmellera electrònica de seguiment i podran tornar a ser empresonats en cas de qualsevol incident.

D’acord amb el Ministeri de Justícia, els beneficiats hauran d’haver complert almenys la meitat de la condemna. En quedaran exclosos els criminals perillosos, els agressors sexuals, qualsevol que sigui un risc per a la seguretat nacional, o per als nens i els menors, així com els condemnats per delictes relacionats amb el coronavirus, com tossir a propòsit als treballadors dels serveis d’emergència, o haver robat material de protecció sanitari. Tampoc seran alliberats els convictes amb símptomes de contagi.

Preses embarassades

Notícies relacionades

El ministre de Justícia, Robert Buckland, ha explicat que «la situació actual no té precedents» i «si el coronavirus augmenta a les nostres presons, la sanitat pública es pot veure desbordada, posant en perill més vides». La legislació per aquestes noves mesures es presentarà dilluns. Aquesta setmana Buckland havia anunciat l’alliberament temporal «en qüestió de dies» de les preses embarassades, per protegir la mare i el nadó.

Des que va començar l’epidèmia hi ha hagut repetides advertències dels experts científics sobre el potencial focus d’infecció que suposen les presons, amb un amuntegament permanent i els presos compartint cel·les. Diumenge, en la conferència de premsa informativa que cada dia fa el Govern, una dels principals responsables del servei mèdic d’Anglaterra, Jenny Harries, va indicar que les proves del coronavirus a les presons ha sigut sempre una prioritat, igual que els geriàtrics. No obstant això, Harries va precisar que no tothom serà sotmès al test. Fins al moment 88 presoners i 15 membres del personal penitenciari han donat positiu.