Crisi al país sud-americà

Guaidó no descarta la hipòtesi d'una intervenció dels EUA a Veneçuela

El diputat que Washington reconeix com a «president encarregat» es va pronunciar després de l'anunci de Trump d'un ampli desplegament militar al Carib

El dirigent opositor assegura, al seu torn, que el Govern de Maduro utilitza l'excusa del coronavirus per agreujar la repressió política

afp 1g524y

afp 1g524y / JUAN BARRETO (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Veneçuela ja comptabilitza cinc morts i 146 contagis per Covid-19 enmig d’una situació econòmica i sanitària calamitosa. El temor de l’avanç de la pandèmia no redueix, no obstant, les tensions polítiques. El diputat Juan Guaidó va reiterar en aquest context de sotsobres que no descarta la hipòtesi d’una intervenció militar nord-americana per forçar la sortida del poder de Nicolás Maduro. «Hi ha una opció d’escalar la pressió, ja ho vam dir, hi ha totes les opcions», va dir el legislador que els Estats Units i 54 Governs més reconeixen com a «president encarregat». Fora d’això, va afegir, «el cost social ja l’estem pagant».

  Si bé és cert que Guaidó ha parlat en reiterades ocasions d’aquest possible desenllaç, aquesta vegada ho va fer poques hores després que Donald Trump anunciés un desplegament militar al Carib de proporcions inèdites des de la invasió a Panamà, el 1989, amb l’objectiu d’advertir a «actors corruptes» que no s’atreveixin a explotar la crisi del coronavirus per introduir més droga als EUA. Maduro ho va considerar una amenaça de Washington. «Hi ha una articulació amb els Estats Units i tots els nostres aliats. La idea és escalar la pressió contra la dictadura», va dir Guaidó sobre les mesures de la Casa Blanca.

GOVERN D’EMERGÈNCIA

El legislador va tornar a plantejar la necessitat de formar un «Govern d’Emergència» per enfrontar-se a la pandèmia. Veneçuela, va dir, podria ser el país de l’hemisferi amb «més casos de contagiats i morts» i, a més, «un focus de contagi de la regió». Segons Guaidó, aquest Govern d’Emergència, hauria de comptar amb la participació de tots els sectors del país, amb exclusió dels acusats per narcotràfic, terrorisme o violació de drets humans. És a dir, el madurisme. La proposta de Guaidó harmonitza amb la iniciativa de Washington de cridar a eleccions en un temps no mes gran als 12 mesos per aixecar les sancions econòmiques.

Notícies relacionades

La Força Armada Nacional (FAN) va ordenar a totes les unitats militars difondre missatges de rebuig d’aquest «afront» dels Estats Units. El diputat Luis Parra, que s’arroga, com Guaidó, la conducció de l’Assemblea Nacional (AN), i té part dels legisladors del seu costat, va rebutjar la iniciativa nord-americana per considerar que no es pot permetre que un «actor estranger» ordeni que es violi l’ordenament jurídic veneçolà. «Si jo faig aquestes propostes en un altre país el mínim que poden fer és empresonar-me».

Guidó va dir, al seu torn, que el tema del coronavirus està sent utilitzat com a «excusa per executar segrestos polítics». Fins al moment, són deu dels seus col·laboradors els que han sigut detinguts o sotmesos sota procés. El diputat era esperat aquest dijous a la seu del Ministeri Públic per declarar com a suposat partícip d’un intent de cop d’Estat contra Maduro. Com era de suposar, Guidó no es va presentar i tampoc el van anar a buscar els agents de seguretat.