EPIDÈMIA GLOBAL

Rússia decreta com a «dia festiu» tot abril pel coronavirus

Putin evita declarar l'estat d'emergència i delega en les autoritats de les regions les mesures contra la pandèmia

El nombre d'afectats s'eleva a més de 3.500 i els experts coincideixen que Rússia encara està lluny d'assolir el pic

zentauroepp52998139 russian president vladimir putin chairs a cabinet meeting vi200402135237

zentauroepp52998139 russian president vladimir putin chairs a cabinet meeting vi200402135237 / Alexei Druzhinin

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Per segona vegada des de l’inici de la pandèmia, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha dirigit un missatge televisat a la nació en el qual ha prolongat fins al 30 d’abril la setmana «festiva» declarada fa tan sols uns dies.  A diferència del succeït en altres països, el mandatari ha evitat fer ús de les seves potestats i no ha declarat l’estat d’emergència ni anunciat mesures d’excepció, delegant en els representants de les regions la tasca de prendre decisions concretes per frenar els contagis.    

«He decidit prorrogar el règim no laborable fins a final de mes. Subratllo, els treballadors conserven els seus salaris», ha emfatitzat el líder del Kremlin durant el seu discurs, en el qual ha aprofitat l’ocasió per lloar la seva gestió de la pandèmia. «Hem aconseguit protegir la gent gran i impedir brots de l’epidèmia en guarderies, escoles, universitats...», ha exposat.

Malgrat les paraules presidencials, els experts coincideixen que el pitjor encara està per arribar a Rússia. El nombre de contagis avança ràpidament i està lluny d’assolir el pic. Segons les autoritats, en les últimes 24 hores s’han comptabilitzat 774 noves infeccions, una xifra rècord, cosa que eleva a més de 3.500 la xifra total de casos. 

Un total de 39 malalts han mort. De les 80 regions, repúbliques i territoris que formen la Federació Russa, s’han registrat casos en 76 i únicament quatre continuen lliures de l’epidèmia.  Nikolái Briko, expert en malalties infeccioses de l’Executiu, va prevenir fa un parell de dies que només a finals d’abril o principis de maig començaran a descendir els números epidemiològics del país.

Perilla el Dia de la Victòria

Notícies relacionades

Amb aquestes dades a la mà, més que mai perilla la celebració del Dia de la Victòria el pròxim 9 de maig, una festa sagrada en el calendari rus, durant la qual el Kremlin, enfrontat a Occident des del 2014 a causa de les guerres d’Ucraïna i Síria, enalteix i promou els valors patriòtics entre la ciutadania.

La combinació de l’epidèmia i els baixos preus del petroli constituiran, de segur, un fort cop per a l’economia russa. Segons les primeres estimacions, el PIB del país podria perdre durant el 2020 entre un 3% i un 5% del seu valor, un descens superior al que va experimentar en el 2014 a causa de les sancions internacionals i a una altra caiguda en el valor en els mercats de la seva exportació estrella.