ELECCIONS ALS EUA

El coronavirus obliga a ajornar al 17 d'agost la convenció demòcrata

Biden, favorit a aconseguir la nominació presidencial contra Sanders, havia demanat retardar-la

Tant ell com Trump, amb la seva convenció el 23 d'agost, volen evitar fer conclaves virtuals

zentauroepp52731571 07 03 2020 07 march 2020  us  st  louis  us democratic presi200311184316

zentauroepp52731571 07 03 2020 07 march 2020 us st louis us democratic presi200311184316 / Lora Olive ZUMA Wire dpa

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La nominació oficial del candidat presidencial del Partit Demòcrata dels Estats Units que s’enfrontarà a Donald Trump en les eleccions presidencials del novembre ha entrat també en quarantena pel coronavirus. El Comitè Nacional Demòcrata (DNC, per les seves sigles en anglès) ha anunciat aquest dijous que posposa la convenció del partit, que s’havia de celebrar entre el 13 i 16 de juliol a Milwaukee (Wisconsin), al 17 d’agost. La decisió del DNC ha arribat després que l’exvicepresident Joe Biden, numèricament encaminat a aconseguir la nominació contra Bernie Sanders, passés els dos dies previs suggerint la necessitat de retardar la cita.

El retard respon a un esforç per intentar assegurar que es pot celebrar físicament la convenció, que reuneix en un recinte tancat milers de delegats, convidats i periodistes, un escenari impensable en aquest moment de mesures de distanciament social. I en un comunicat s’ha assegurat que al posposar-la es guanya «més temps per determinar l’estructura apropiada per a aquest esdeveniment històric».

El nou calendari, que continua sent potencial, atesa la incertesa de l’evolució de l’epidèmia, de moment acosta el conclave demòcrata a la convenció republicana, que oficialitza la candidatura a la reelecció de Trump i té previst arrencar una setmana després, el 24 d’agost, a Charlotte (Carolina del Nord).

Tant Biden com Trump prefereixen una convenció en persona que una de virtual.

Situació fluida

Notícies relacionades

«El lideratge significa ser capaç d’adaptar-se i això és exactament el que el nostre partit està fent», ha assegurat en un comunicat Tom Perez, president del DNC. «Al final la salut i seguretat dels qui acudeixen a la nostra convenció i de la gent de Milwaukee és la nostra principal prioritat, i seguirem en contacte amb autoritats sanitàries locals, estatals i federals a mesura que monitorem aquesta situació fluida».

El canvi de data afecta, entre altres coses, els diners que Biden podrà gastar en campanya, ja que necessita ser el nominat formal per poder utilitzar alguns dels fons que la seva campanya ha recaptat no per a primàries sinó per a les eleccions presidencials.