COVID-19

Policies bolivians es disfressen de coronavirus per conscienciar la població

Les forces de seguretat busquen que els ciutadans conegui els riscos de ser al carrer sota l'estat d'emergència sanitària

Fins al moment han mort sis persones i s'han reportat 107 contagis a tot el país andí

bolivia / periodico

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La lluita contra el Covid-19 adquireix a Bolívia característiques carnavalesques insòlites. Per fer complir les restriccions del Govern de facto, la policia s’ha disfressat de coronavirus. «Vagin a casa», demanen a la població uns agents camuflats amb la forma del virus.  La crida als ciutadans a tornar a casa és acompanyada també amb música. «Estem fent veure que la situació és de perill», va dir a la televisió un uniformat, darrere de la seva mascareta. «Els ninotets busquen commoure», va afegir. Fins al moment, Bolívia ha comptabilitzat 107 casos de contagi, sis morts i cap recuperat.

Notícies relacionades

El país andí té una informalitat laboral que en algunes ciutats arriba al 80%. L’economia, per tant, es desplega als carrers. Els mercats involucren famílies senceres. El tràfec sol ser intens i al llarg del dia. Però l’emergència sanitària ha limitat no només la circulació sinó la compra i venda en l’espai públic. Els policies disfressats van a aquests llocs d’aglomeració per demanar als ciutadans que es dispersin i compleixin l’aïllament domiciliari. «Soc el coronavirus», els alerten, com si es tractessin de nens. Uns somriuen i fins i tot es fan ‘selfies’ amb els ninots grocs i violetes. Bona part dels transeünts acaten sense dir ni mu.  Les «soques» també demanen als ciutadans que, al tornar a casa es rentin les mans «de manera correcta» i com indiquen les publicitats a la televisió. Un 95% de les persones que viuen a les ciutats tenen accés a l’aigua. Anys enrere, només un 60% dels bolivians tenien aquest dret.

La infraestructura sanitària de Bolívia és limitada i les autoritats temen que un creixement dels contagis, fins i tot en escala moderada en relació amb altres països, es converteixi en un problema seriós. «Equips de guàrdia reduïts a només tres o quatre persones als hospitals sostenen el sistema públic de salut enmig de l’emergència», explica el diari de La Paz ‘Página Siete’.