crisi sanitària

La CE diu ara que el material mèdic encara trigarà «algunes setmanes»

El portaveu de la institució diu que els equips no arribaran a principis d'abril com havia anunciat la presidenta Ursula von der Leyen

zentauroepp52802830 13 03 2020 dpatop   13 march 2020  belgium  brussels  europe200316140013

zentauroepp52802830 13 03 2020 dpatop 13 march 2020 belgium brussels europe200316140013 / Etienne Ansotte European Commiss

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) ha indicat aquest dimarts que el material mèdic licitat conjuntament a nivell europeu no arribarà a principis d’abril com havia anunciat la presidenta de la institució, Ursula von der Leyen, sinó que els equips començaran a estar disponibles «d’aquí algunes setmanes». «Alguns dels equips, depenent de les especificacions dels contractes, podrien estar disponibles d’aquí algunes setmanes des que els Estats membres firmin els contractes amb els proveïdors», ha respost en una roda de premsa el portaveu comunitari Stefan de Keersmaecker.

El portaveu de la CE no ha especificat de quins equips es tracta ni quant trigaria a arribar la resta de material licitat a nivell europeu, aproximadament. «Una vegada que els processos s’han finalitzat i els contractes marc s’han firmat, els Estats membres han de firmar contractes amb les companyies individuals per al subministrament dels béns», ha explicat.

Keersmaecker ha afegit que «els següents passos dependran de com de ràpid es firmen els contractes, com de ràpid els Estats membres fan les seves comandes després de firmar-les i de com de ràpid la indústria pot entregar el material a nivell nacional».

El portaveu ha assegurat que Brussel·les entén «plenament la urgència de la situació i la necessitat d’obtenir equips al més aviat possible per a la gent que ho necessita, la gent i els treballadors sanitaris». «La Comissió ha estat treballant 24 hores al dia set dies a la setmana per accelerar-ho i per reduir el procés administratiu el màxim possible», va afegir el portaveu, que va subratllar que «aquest és un moment crític per a la cooperació i la solidaritat» i va assegurar que «la Comissió està fent tot el que pot per recolzar els Estats membres, incloent-hi Espanya».

Notícies relacionades

El 25 de març, en un vídeo difós per la Comissió Europea en què Von der Leyen s’adreçava específicament als ciutadans espanyols, la presidenta de la CE va dir que la licitació estava gairebé conclosa, a falta de firmar els contractes, i que el material arribaria a Espanya al cap de dues setmanes.

«D’aquí dues setmanes, les mascaretes, els guants, les bates i les ulleres de protecció estaran als seus hospitals», va dir la presidenta de la Comissió Europea en un vídeo a Twitter dimecres passat.