BLOQUEIG POLÍTIC A ISRAEL

Netanyahu i Gantz ultimen els detalls d'un govern d'unitat

El primer ministre israelià i qui era el seu màxim rival formaran un executiu en el qual inclouran partits religiosos, d'ultradreta i de centreesquerra

'Bibi' estarà en quarantena a partir d'aquest dilluns per haver estat en contacte estret amb un col·laborador que ha donat positiu en el test del coronavirus

zentauroepp52962377 israeli prime minister benjamin netanyahu  left  israeli for200330201031

zentauroepp52962377 israeli prime minister benjamin netanyahu left israeli for200330201031 / Sebastian Scheiner

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, i l’excap de l’Estat major Benny Gantz, líder de la formació de centredreta Blau i Blanc, ultimen els detalls d’un «govern d’unitat i emergència» que eviti unes quartes eleccions legislatives i pugui fer front a la crisi del coronavirus.

Gantz havia assegurat que no governaria amb algú imputat per casos de corrupció, com Netanyahu, i menys si aquest intentava mantenir-se en el seu càrrec. 

Però va canviar radicalment d’opinió i va decidir unir-se a Netanyahu, davant de la sorpresa dels seus col·legues de coalició, els partits Hi ha futur, encapçalat per Yair Lapid, i Telem, liderat per Moshe Yaalon, així com figures independents que s’havien unit a la coalició Blau i Blanc. Aquesta formació s’ha desintegrat, però el seu nom el manté el partit de Gantz, fins ara Resiliència.

Repartiment de carteres

Segons mitjans israelians, Netanyahu i Gantz haurien acordat que les seves formacions comptessin amb el mateix nombre de ministres en el gabinet. Això implica que la de Netanyahu, el Likud, haurà de renunciar a algunes carteres per satisfer les exigències dels partits religiosos i d’ultradreta que el recolzen.

El malestar ja ha aparegut en l’ultranacionalista religiós Dreta, que segons el Canal 12 de la televisió israeliana, exigiria mantenir els tres ministres que té ara. Netanyahu li estaria oferint només una cartera, ja que ha d’incloure també ministres de la resta de partits que el recolzen.

’Bibi’, com es coneix popularment Netanyahu, seguiria com a primer ministre –l’únic càrrec que la llei li permet mantenir mentre se celebra el seu judici– fins al setembre del 2021, quan probablement el reemplaçaria Gantz, que fins aleshores seria ministre d’Exteriors.

Netanyahu, que des d’avui estarà en quarantena per haver estat en contacte amb un col·laborador que ha donat positiu en el test del Covid-19, ha assenyalat que totes les especulacions que s’estan publicant entorn de les seves negociacions amb Gantz són «notícies falses».

Suma de 78 o 79 escons

El Govern d’unitat probablement comptarà amb la suma de 78 o 79 diputats, segons el Canal 12 de la televisió israeliana. Per tenir majoria en la Kneset (Parlament israelià), de 120 escons, es necessiten 61 diputats.

Notícies relacionades

Seran els del Likud, que va guanyar les eleccions del 2 de març passat amb 36 escons, Dreta, Shas i Judaisme Unit de la Torà, dos partits religiosos ultraortodoxos, així com Blau i Blanc i el Partit Laborista (centreesquerra). 

Si l’acord no es tanqués, s’haurien de convocar comicis de nou. Probablement se celebrarien a l’estiu i serien els quarts en un any i mig.