ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

El Japó també prohibeix l'arribada d'estrangers de les zones més afectades

Tòquio veta els forans que fossin als EUA, la Xina, Corea del Sud i bona part del continent europeu

La mesura pretén frenar els casos importats en un context d'inquietant repunt de les infeccions

zentauroepp52972464 a reporter walks past a logo of the tokyo 2020 olympic games200330173858

zentauroepp52972464 a reporter walks past a logo of the tokyo 2020 olympic games200330173858 / BEHROUZ MEHRI

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Primer va ser la Xina, el Japó no en serà l’última. Tòquio prohibirà l’entrada d’estrangers que hagin trepitjat en les dues últimes setmanes els Estats Units, la Xina, Corea del Sud i bona part del continent europeu. La mesura pretén frenar els casos importats en un context d’inquietant repunt de les infeccions.

També s’està estudiant tancar la porta als que arribin de països del sud-est asiàtic i de l’Àfrica, segons fonts oficials citades pel diari ‘Asahi Shimbun’. En la pràctica suposa la prohibició gairebé absoluta d’entrada a estrangers, una mesura que ja va ser adoptada la setmana passada per Pequín i que anticipa un món de compartiments estancs. En els dos casos, la prohibició es va adoptar després de comprovar l’infern logístic que suposa fiscalitzar les dues setmanes de quarantena sobre milers de viatgers.

La carta dels Jocs

Notícies relacionades

Les xifres oficials contemplen 1.866 infeccions i 55 morts, a les quals s’han de sumar els 712 contagis i 10 morts en un creuer de luxe atracat al port de Yokohama. Són magnituds raonables que demostren que el Japó, igual com el gruix de l’Àsia, ha resistit millor els embats del coronavirus que Europa o els Estats Units malgrat trobar-se molt a prop del focus original d’infecció. Però un parell d’esdeveniments han accentuat la inquietud en les últimes hores. El primer són els 68 nous casos registrats diumenge a la capital, l’augment més gran fins ara. I el segon és la mort del còmic Ken Shimura, la primera celebritat que sucumbeix al coronavirus.

La possibilitat que el Govern aprovi la situació d’emergència o el confinament de Tòquio cada vegada és més pròxima, asseguren els experts. Les autoritats l’havien descartat fins ara, temorosos pel missatge que traslladaria al món quan encara confiaven en la celebració dels Jocs Olímpics. El bloqueig de Tòquio, l’urbs més gran del món, seria calamitosa per a una economia nacional que acumula dècades amb creixements anèmics. Els experts calculen la factura d’un mes de confinament en 47.000 milions de dòlars, l’equivalent a l’1 % del PIB japonès.