ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Crítiques al Govern britànic davant del contagi d'un nou membre

Dominic Cummings, l'estrateg del primer ministre, s'afegeix a les víctimes del coronavirus en l'Executiu de Londres

Ciutadans i mitjans es pregunten per què la cúpula política no predica amb l'exemple i pren més precaucions

zentauroepp52972816 a driver of a car is tested for covid 19 at chessington them200330180901

zentauroepp52972816 a driver of a car is tested for covid 19 at chessington them200330180901 / Matt Dunham

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Divendres al migdia, Dominic Cummings, el principal assessor del primer ministre britànic, Boris Johnson, sortia corrents a tota velocitat de Downing Street. Malgrat escapar per la porta del darrere de la residència oficial, les càmeres van captar la seva marxa precipitada, amb una gran bossa a l’esquena. Johnson havia donat positiu en la prova del coronavirus. Aquest dilluns Cummings es trobava en quarantena amb símptomes del virus. L’home darrere de l’enganyosa campanya del ‘brexit’ i més recentment la del triomf electoral de Johnson, segueix en contacte amb el primer ministre, que està confinata l’11 de Downing Street.

El contagi de Cummings no és una sorpresa.  A més de Johnson ha donat positiu el ministre de Sanitat, Matt Hancock, i estan en quarantena amb símptomes de coronavirus el responsable de la cartera per a Escòcia, Alistair Jack, i el conseller mèdic del Govern, Chris Whitty. Diversos membres del personal a Downing Street es troben en aïllament.

Distracció o negligència

Notícies relacionades

Els britànics es pregunten per què els ministres i altres màxims responsables al capdavant de l’actual crisi no han predicat amb l’exemple i van seguir fins dijous mantenint incomptables reunions, cara cara. «¿Com és possible que tres dels quatre principals membres de l’equip de polítics i experts mèdics al capdavant de la crida nacional perquè la gent es quedi a casa i observi distància social s’han permès caure víctimes del virus», assenyalava el dominical ‘The Observer’.  Com a mínim hi ha hagut distracció i en el pitjor del casos negligència. Aquest mateix mes Johnson comentava ufà davant de les càmeres com li havia donat la mà a diversos malalts del virus durant una visita a l’hospital.

 Cummings i la resta estan tastant la seva pròpia recepta. Segons el ’Sunday Times’, el poderós assessor de Johnson va explicar en un acte el febrer que l’estratègia de l’Executiu davant l’epidèmia era deixar avançar el contagi per, «crear una immunitat col·lectiva, protegir l’economia i si això significa que alguns pensionistes morin, doncs quina pena». Downing Street va qualificar la informació de «muntatge altament difamatori».