crisi sanitària global

Els habitants de Hubei són herois en el discurs oficial, però empestats al carrer

La població de la província on es va originar la pandèmia pateix l'estigma a la Xina després d'aixecar-se la quarantena

zentauroepp52955488 people wearing face masks walk on a bridge in wuhan  hubei p200328161750

zentauroepp52955488 people wearing face masks walk on a bridge in wuhan hubei p200328161750 / ALY SONG

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Esperaven abraçades fraternals i van trobar tanques. Les inèdites escenes en el pont, una grapa sobre el riu Yantzé que uneix les províncies de Hubei i Jiangxi, revelen que els habitants de la primera no se’ls han acabat els problemes amb l’aixecament de la quarantena. Són lliures ja per moure’s pel país però ara hauran de bregar amb l’estigma.

No són estranys els enfrontaments a la Xina entre població i forces de seguretat. La policia té clar qui és l’enemic comú i no acostuma a apallissar-se entre si. Va ocórrer ahir quan els habitants de Hubei van topar amb un control que, segons la normativa, ja no hauria d’estar allà. Ciutadans d’una província i una altra es van embolicar en baralles mentre els policies debatien quin era competent per revisar la salut sobre el pont.

La solidaritat gremial va saltar aviat pels aires en favor dels llaços territorials. Els de la província més devastada per l’epidèmia van avançar a crits de «Vinga, Hubei», van bolcar vehicles policials i van exigir les disculpes a les autoritats veïnes. Ma Yangzhou, cap del partit d’un comtat de Hubei, apel·lava a l’harmonia social i als riscos del contagi per exigir la dissolució de les masses. Van passar tres hores fins que el pont va recobrar la pau.

Aquestes imatges han circulat per les xarxes socials i el ‘Diari del Poble’ ha posat ordre aquest matí. Aclareix la seva editorial que les tanques i l’exigència de documentació especial estan ja derogades, que l’estigma «fereix els sentiments» dels habitants de Hubei i que apressa mostrar-los més solidaritat perquè, al cap i a la fi, són compatriotes.

La Xina ha enaltit el seu estoïcisme i sacrifici. Hubei ha pagat el gruix de la factura de la victòria nacional contra el coronavirus, amuntegant morts perquè l’epidèmia no avancés pel país i alentint el seu salt a l’estranger. També l’OMS ha aclarit que «el món estarà sempre en deute amb la gent de Hubei». Cou, doncs, que siguin herois en el discurs oficial i empestats al carrer quan la província acumula una setmana sense nous contagis i el seu nivell d’alarma ha baixat d’alt a mitjà. La premsa ha relatat episodis discriminatoris en la seva tornada al seu lloc de treball, amb fàbriques i hotels negant-los l’acollida.

Dret a blindar-se

Notícies relacionades

La por del contagi fomenta la discriminació a la Xina com l’havia fomentat contra els xinesos al món mesos enrere. És un gir revelador de l’evolució de la pandèmia que la comunitat estrangera a la Xina sigui vista ara com a sospitosa. En les xarxes socials abunden els laments dels qui no han sigut admesos en restaurants, hotels, supermercats i perruqueries, han vist rescindits els seus contractes de lloguer o han sigut informats pels veïns que preferirien tenir-los més lluny.

La Xina va tancar les seves fronteres als estrangers aquesta setmana sense aclarir la vigència de la mesura. Darrere hi havia el dret a blindar-se dels contagis importats després d’una travessia que ha extenuat el país. Passa que la mesura tindrà una eficàcia limitada perquè el 90% dels arribats en les últimes setmanes són xinesos que busquen el refugi patri en un món que entra en col·lapse. 

Temes:

Xina Coronavirus