CONVERSA TELEFÒNICA

Trump expressa el seu «respecte» per la Xina després d'haver parlat amb Xi Jinping

El president dels EUA assegura que els dos països estan «treballant junts» per combatre el coronavirus

A view shows cardboard cutouts, displaying images of U.S. President Donald Trump and Chinese President Xi Jinping, with protective masks widely used as a preventive measure against coronavirus disease (COVID-19), near a gift shop in Moscow, Russia March 23, 2020. REUTERS/Evgenia Novozhenina

A view shows cardboard cutouts, displaying images of U.S. President Donald Trump and Chinese President Xi Jinping, with protective masks widely used as a preventive measure against coronavirus disease (COVID-19), near a gift shop in Moscow, Russia March 23, 2020. REUTERS/Evgenia Novozhenina / EVGENIA NOVOZHENINA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Fent un alto en la guerra que mantenen els EUA i la Xina, i en els retrets dels primers cap a Pequín a compte de la pandèmiaDonald Trump i Xi Jinping han mantingut, aquesta matinada, una conversa telefònica que el president dels EUA ha qualificat de «molt bona». Els dos països, ha dit Trump, «estan treballant junts de manera pròxima» per combatre el coronavirus. Una xerrada que es produeix poc després que hagi transcendit que els EUA ja són el país amb més casos de Covid-19, per davant de la Xina.

«Acabo de finalitzar una molt bona conversa amb el president Xi de la Xina. Hem discutit amb gran detall el coronavirus que està devastant grans parts del nostre planeta», ha explicat Trump mitjançant el seu compte a Twitter.

En un canvi total de to respecte a declaracions anteriors, en les quals va qualificar el Covid-19 com a «virus xinès», el president dels EUA ha reconegut que la Xina «ha passat per molt» i que «ha desenvolupat una sòlida comprensió del virus». Finalment, ha expressat el «respecte» que té cap a la Xina.

Xi: Els EUA i la Xina «s’han d’unir»

Per la seva banda, durant la conversa, Xi Jinping ha traslladat a Trump que els EUA i la Xina, malgrat la seva rivalitat, «s’han d’unir contra la pandèmia». «La Xina està disposada a compartir sense reserves totes les informacions i experiències amb els EUA», ha recalcat Xi en una declaració posterior a la televisió pública xinesa CCTV.

El president xinès ha remarcat que la cooperació entre els dos països és l’única opció correcta i que la Xina està disposada a ajudar els EUA. El ministre d’Exteriors xinès, per la seva part, ha expressat el seu desig que els EUA iniciïn passos per millorar les relacions bilaterals.

El virus s’accelera als EUA

Notícies relacionades

Els Estats Units es van convertir ahir a la nit en el país amb més casos confirmats de coronavirus del món, amb més de 83.500, fet que el situa per davant la Xina i Itàlia, que es trobaven al capdavant. A la Xina, país on es va originar la pandèmia, el coronavirus ja dona mostres de retrocés: compta amb un total 3.292 morts i 81.340 casos positius. Itàlia, per la seva banda, és el país amb més nombre de morts per Covid-19, més de 8.200.

Pel que fa al país nord-americà, ha mantingut un ritme de creixement accelerat durant les últimes setmanes i ha registrat el seu rècord d’augment de casos. En les últimes 24 hores han donat positiu més de 12.000 persones i la xifra de morts és superior a 1.160. L’augment de casos és el més gran registrat als Estats Units –on el principal focus d’infecció és l’estat de Nova York, on n’hi ha més de 37.000– després de la xifra de més de 10.000 contagis que va comptabilitzar el 23 de març.