ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Almenys 300 iranians moren després de prendre metanol per curar el Covid-19

Els mitjans parlen d'un miler d'intoxicats per beure alcohol industrial després de llegir a les xarxes socials que curava el virus

zentauroepp52700927 tehran  iran  islamic republic of    09 03 2020   an iranian200327145616

zentauroepp52700927 tehran iran islamic republic of 09 03 2020 an iranian200327145616 / ABEDIN TAHERKENAREH

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mitjans de comunicació iranians han informat que unes 300 persones han mort i mil més es troben malaltes per intoxicació greu a l’haver begut alcohol industrial amb la convicció que protegeix del coronavirus.

No obstant, un metge del Ministeri de Sanitat iraniana, Hussein Hasanian, ha assenyalat a l’agència Associated Press que el nombre de morts és superior, 480, i que els intoxicats són 2.850.

Oficialment, a l’Iran, de 80 milions d’habitants, hi ha 29.000 casos de coronavirus i han mort 2.200 persones, el número més gran del Pròxim Orient. Diversos experts internacionals han expressat els seus dubtes que aquestes xifres siguin correctes i les estimen més altes.

«Lluitem en dos fronts»

«Altres països només tenen un problema, que és la nova pandèmia del coronavirus. Però aquí estem lluitant en dos fronts», ha explicat Hasanian. «Hem de curar la gent intoxicada amb alcohol i també lluitar contra el coronavirus», ha recalcat el metge.

Molts ciutadans desconfien del Govern, a qui acusen de donar dades falses sobre el nombre d’encomanats i morts i s’inclinen per seguir consells que veuen per internet.

A les xarxes socials en persa s’han multiplicat els vídeos de remeis casolans falsos contra el Covid-19 i hi circulen moltes notícies falses. Un missatge distribuït per diversos comptes a les xarxes socials a l’Iran es feia ressò d’una notícia apareguda en un tabloide i assenyalava que un professor d’escola britànic i altres persones s’havien curat del coronavirus amb whisky i mel

Desinfectants per a les mans

Aquest tipus de missatges apareixien amb d’altres sobre l’ús de desinfectants per a les mans. Alguns devien pensar que bevent aquest tipus d’alcohol acabarien amb el virus.

El resultat del pànic al virus, la falta de formació d’alguns sectors de la societat iraniana i els rumors falsos que circulen per internet és que desenes de persones han begut alcohol de contraban que contenia metanol, principalment a la província del sud-oest de Khuzestan, on es troba la ciutat de Shiraz. Els mitjans iranians també han informat de casos a Karaj i Yazd.

«Desafortunadament, en algunes províncies, entre Khuzestan i Fars, les morts per haver begut metanol superen el nombre de morts pel coronavirus», ha dit Hasanian. Algunes persones poden haver begut segons quin tipus d’alcohol a consciència, però d’altres podrien haver pres simplement begudes alcohòliques adulterades.

Mal cerebral

Notícies relacionades

La presència de metanol no es pot detectar per l’olfacte o el sabor a les begudes. A l’Iran, país musulmà majoritàriament xiïta, està prohibit l’alcohol, i la gent l’aconsegueix de contraban. Només cristians, jueus i seguidors del zoroastrisme el poden beure en privat.

La ingestió de metanol provoca mal al cervell i altres òrgans del cos. Els símptomes inclouen mal de pit, nàusees, hiperventilació, ceguesa i estat de coma.

Temes:

Iran Coronavirus