Crisi sanitària

Von der Leyen alerta de la divisió que ha quedat patent a Europa pel coronavirus

La presidenta de la Comissió Europea retreu als governs europeus que van actuar unilateralment

Assegura que l'epidèmia és un enemic invisible que està posant a prova els valors fonamentals de la UE

zentauroepp52930808 inter200326132032

zentauroepp52930808 inter200326132032 / Comissio Europea

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Si hi ha una cosa que la presidenta de la Comissió EuropeaUrsula von der Leyen, no es cansa de repetir des que la pandèmia del coronavirus va sorprendre institucions i governs europeus és que «cap estat membre pot fer front a aquesta crisi en solitari». Un missatge que ha tornat a traslladar aquest dijous davant del ple del Parlament Europeu , on ha retret públicament les mesures unilaterals que van adoptar alguns governs –tot i que sense esmentar directament cap país– a l’inici de la crisi i ha reivindicat la necessitat d’actuar, tal com va dir Konrad Adenauer, un dels pares fundadors de la UE, «amb un cor gran, no amb 27 petits».

Una citació que segons el seu parer resumeix perfectament el moment que travessa Europa. «El que ha passat en les últimes setmanes resulta dolorós de relatar. Quan Europa ha necessitat solidaritat molts només han buscat ajudar-se a si mateixos. Molts van donar resposta només per a ells. Massa es van negar a compartir el seu paraigua. En les últimes setmanes hem adoptat mesures excepcionals i des d’aleshores la situació ha anat millorant» però hi ha «un enemic invisible que posa a prova els valors fonamentals de la Unió», ha alertat.

Remeses crucials

La conservadora alemanya ha criticat molt especialment el bloqueig durant dies de remeses crucials a les fronteres europees i la negativa d’alguns països a exportar material sanitari quan hi havia socis europeus que en necessitaven.

«No té sentit que alguns països decidissin unilateralment paralitzar les exportacions a altres països dins del mercat interior», ha retret, perquè «es necessiten amb urgència els equips adequats» i «en quantitats adequades», ha criticat en un altre moment de la seva intervenció davant d’un ple semibuit i que per primera vegada en la història aprovarà aquest dijous a distància les mesures proposades en les últimes setmanes per la Comissió Europea per mitigar l’impacte del virus.

Un pla per garantir la recuperació

Arran d’això, Von der Leyen ha remarcat també que la lliure circulació de béns i serveis és la millor carta per assegurar que els subministraments arribin allà on es necessiten –ha esmentat els casos d’Itàlia i Espanya– i ha avisat que els ciutadans europeus estan molt pendents de les decisions europees i que no s’ha de deixar ningú enrere. «Recordaran els que van fer alguna cosa i els que no, les decisions que prenguem i les que no», ha insistit reivindicant també la necessitat de començar a pensar en el futur, perquè caldrà forjar un pla de recuperació

«Serà el moment d’extreure lliçons i decidir quina Unió Europea volem per al futur i en aquest procés hem d’evitar caure en el debat fals i estèril de si necessitem més o menys Europa», ha dit, reivindicant la necessitat d’aprofitar aquest moment per «determinar com podem aprofitar aquesta tempesta perquè aconseguim resistir millor a la pròxima».

Notícies relacionades

Segons el seu parer, els Vint-i-set països de la UE han d’utilitzar aquesta crisi sanitària per respondre a algunes qüestions crucials sobre el tipus d’unió que volen perquè «ens trobem davant d’una cruïlla». «¿Ens dividirà aquest virus definitivament entre rics i pobres?, «¿entre els que tenen molt i els que no tenen res? O ¿ens convertirem en un continent més fort i en un actor internacional important? ¿Seran les nostres capacitats capaces d’unir-se més?», s’ha preguntat. 

«La història ens observa, fem el correcte junts, amb un cor gran, no amb 27 petits», ha reclamat durant un debat d’una mica més de dues hores en què hi ha hagut lloances a l’actuació de la Comissió, retrets a la lentitud dels governs (euroescèptics i ultraconservadors) i crida a la posada en marxa de mesures econòmiques més potents amb eurobons i un pla Marshall de recuperació (Socialistes). Algunes d’aquestes idees estaran sobre la taula en la videoconferència que celebren aquest dijous a la tarda els 27 caps d’Estat i de Govern de la UE.