Crisi sanitària

Rússia suspèn tots els vols que no siguin de repatriació pel coronavirus

L'alcalde de Moscou admet que l'epidèmia està més estesa del que diuen les xifres oficials i decreta el tancament de comerços no essencials, cafès i parcs

March 25, 2020 - Russia:  Preventive measures and precautions against coronavirus COVID-19. Broadcast of the Russian President Vladimir Putin’s address to the nation on the situation caused by the coronavirus pandemic. Customers in the household appliances shop watch the broadcast. (Viktor Korotaev/Kommersant/Contacto)

March 25, 2020 - Russia: Preventive measures and precautions against coronavirus COVID-19. Broadcast of the Russian President Vladimir Putin’s address to the nation on the situation caused by the coronavirus pandemic. Customers in the household appliances shop watch the broadcast. (Viktor Korotaev/Kommersant/Contacto) / Viktor Korotaev (Viktor Korotaev)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Les autoritats de Rússia estan canviant el to amb què fins ara han afrontat l’epidèmia de Covid-19. Després del discurs pronunciat dimecres pel president rus, Vladímir Putin, en què anunciava l’ajornament de la votació sobre la reforma constitucional que el perpetuaria al poder, un decret governamental ha informat aquest dijous de la cancel·lació de tots els vols estrangers operats als aeroports del país, ja siguin connexions xàrters o regulars, amb l’única excepció d’aquells destinats a la repatriació de ciutadans russos

I tot això, malgrat que els avions que encara volen amb procedència o destinació a Rússia no donen abast per satisfer les demandes d’aquells que volen tornar al seu país d’origen. Irina, una russa que passava unes vacances a Barcelona i a qui li havien cancel·lat el viatge de tornada, només ha aconseguit, després de múltiples trucades, una reserva en un avió que ha de partir de Madrid el 2 d’abril.  Malgrat la dràstica reducció de vols internacionals, Rossaviatsia, l’agència federal del transport aeri, encara permetia fins ara a Aeroflot, la companyia de bandera russa, volar a moltes capitals europees i mundials, entre les quals Madrid. 

El Ministeri d’Exteriors haurà de proporcionar assistència a tots els ciutadans russos que hi ha més enllà de les seves fronteres que no hagin pogut tornar a casa fins que el seu cas se solucioni, amb les ambaixades i consolats russos a l’estranger fent-se càrrec de les despeses en què puguin incórrer.

Fi del discurs triomfalista

El discurs fins a cert punt triomfalista i reivindicatiu de bona gestió davant de la pandèmia que han esgrimit els diferents dirigents polítics russos fins ara s’esvaeix amb gran rapidesa. El nombre d’infeccions proporcionada per les autoritats continua sent relativament reduït, però va a l’alça i amenaça de multiplicar-se. Fins aquest dijous, Rússia ha confirmat 840 casos i una xifra de morts que es poden comptar amb els dits d’una mà, cosa que ha generat un gran escepticisme entre alguns sindicats mèdics. El mateix Putin va anunciar durant la seva intervenció televisada que la setmana que ve, a partir del 30 de març, seria vacacional, amb l’objectiu de buidar els carrers de gent i reduir el nombre de possibles contagis. «És crucial impedir l’amenaça que la malaltia creixi ràpidament, per això declaro la setmana que ve de vacances pagades», ha proclamat durant la seva intervenció televisada.

El líder del Kremlin ha donat a conèixer, a més, altres mesures destinades a reduir l’impacte de la pandèmia en les economies familiars, com un increment de la prestació d’atur fins als 12.130 rubles (uns 140 euros, el salari mínim) i una ajuda de 5.000 rubles (58 euros) per cada nen d’edat menor de tres anys, juntament amb una moratòria de sis mesos per al pagament dels impostos de les petites i mitjanes empreses i un increment de les taxes sobre els beneficis repatriats per les companyies de titularitat no russa. «L’economia russa, com la d’altres països, es troba sota una tremenda pressió negativa» a causa de la pandèmia, ha justificat el líder del Kremlin. 

Restriccions suplementàries 

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcaldia de Moscou, governada per Serguei Sobianin, ha introduït restriccions suplementàries, com el tancament de tots els comerços i restaurants no essencials, després que el mateix alcalde admetés que probablement, existeixi un nombre «molt superior de persones infectades» del que apunten les estadístiques oficials.   

«Tots els restaurants, bars, cafès i cantines seran tancats, a excepció de les farmàcies i les botigues de queviures», ha anunciat Sobianin en el seu blog. «Comprenc els sentiments dels creients moscovites, però han d’abstenir-se d’acudir als llocs de culte», ha continuat. La mesura, vigent entre el 28 de març i el 5 d’abril, també afectarà els parcs.  

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Temes:

Coronavirus