DOCUMENT INTERN

La UE necessita 10 vegades més equips de protecció i dispositius mèdics

Els Vint-i-set només poden cobrir el 10% de la demanda amb les cadenes de subministrament habituals

Les restriccions frontereres i comercials entre països membres obstaculitzen el subministrament

zentauroepp52896167 grafcva3376  yecla  murcia   23 03 2020   el gerente de una 200325133240

zentauroepp52896167 grafcva3376 yecla murcia 23 03 2020 el gerente de una 200325133240 / Marcial Guillen

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Els estats de la Unió Europea necessiten 10 vegades més equips de protecció personal i altres dispositius mèdics com ara ventiladors per combatre el coronavirus dels que les cadenes de subministrament tradicionals poden proporcionar, segons consta en un document intern de la UE divulgat aquest dimecres per l’agència Reuters.

Els Vint-i-set han estat lluitant durant setmanes per adquirir equips vitals, com ara mascaretes, ventiladors per a pacients amb problemes respiratoris greus i altres productes mèdics des que va arribar al continent l’epidèmia de Covid-19 a principis d’aquest any.

Però malgrat aquests esforços, «la disponibilitat i el subministrament d’equips de protecció personal i altres dispositius mèdics, en particular ventiladors, continua sent preocupant a tot Europa», afirma la Comissió Europea en un document datat aquest dimecres, 25 de març.

«Les estimacions internes de la Comissió mostren que el subministrament tradicional només podrà atendre aproximadament el 10% de la demanda», afegeix, xifrant d’aquesta manera per primera vegada l’escassetat de material per lluitar contra aquest virus altament contagiós.

Més risc de contagi

La falta d’equipaments de protecció mèdics està exposant els treballadors sanitaris a un risc de contagi més elevat, cosa que, al seu torn, posa en perill els pacients, que podrien ser infectats per metges o infermers.

El document de la Comissió afirma que la majoria dels estats de la UE tenen reserves limitades i una capacitat limitada per augmentar la producció d’equips mèdics, cosa que els exposa a una escassetat més gran si els equips essencials no s’importen ràpidament.

Procés d’adquisició conjunta

Aquest dimarts, l’Executiu comunitari va dir que estava a punt d’aconseguir acords amb proveïdors de mascaretes, ulleres, granotes i altres equips gairebé un mes després de llançar un procés d’adquisició conjunta en nom de 25 dels 27 estats membres per adquirir equips de protecció.

Les ofertes estaven sent analitzades i l’equipament hauria d’estar disponible dues setmanes després que els governs de la UE firmin els contractes amb els proveïdors, va dir la Comissió en un comunicat.

Així mateix, la Comissió va llançar la setmana passada procediments d’adquisició de ventiladors i lots de prova i el document assenyala que espera ofertes per a finals de març. També està encoratjant la impressió 3D d’aquests equips i la conversió de línies de producció de fàbriques locals.

Restriccions

La situació també ha empitjorat per les restriccions imposades per alguns estats de la UE a l’exportació d’equipament mèdic a altres estats de la Unió. En un intent per contenir la propagació del coronavirus, molts països han tancat fronteres o han imposat llargs controls en què abans els béns solien creuar lliurement.

«Els temps d’espera recentment registrats a certes fronteres internes de la UE han augmentat més enllà de les 24 hores, fins i tot per a subministraments mèdics», afirma el document de la UE, que esmenta llargues restriccions de trànsit principalment a les fronteres entre els països d’Europa de l’Est.

Notícies relacionades

El pla de la UE per accelerar el creuament de fronteres en el cas d’articles essencials a través de vies ràpides encara no està funcionant adequadament. «Fins ara, només tres estats membres han establert rutes verdes per intentar alleujar aquesta congestió», afegeix el document de la Comissió.

Les restriccions comercials també obstaculitzen els subministraments d’equip mèdic. França i Alemanya han aixecat les seves restriccions comercials, però la comissió encara està avaluant l’impacte sobre el terreny després que es van informar retards en les entregues a Espanya i Grècia. Brussel·les també està en converses amb Polònia, la República Txeca, Bulgària i Romania sobre les seves restriccions comercials.