CRISI POLÍTICA A ISRAEL

El Likud anuncia el seu boicot del Parlament israelià

El partit de Netanyahu protesta perquè els seus rivals volen aprovar la constitució d'un comitè clau sense el consens de tots els partits

zentauroepp52894080 jerusalem      23 03 2020   israeli left wing activists prot200323173502

zentauroepp52894080 jerusalem 23 03 2020 israeli left wing activists prot200323173502 / ABIR SULTAN

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El Likud, partit líder de la dreta israeliana, encapçalat pel primer ministre en funcions, Benjamin Netanyahu, més els seus aliats d’ultradreta i religiosos han anunciat aquest dilluns que boicotejaran el Parlament israelià (Knesset) per la conducta «dictatorial» dels seus rivals de la coalició de centredreta Blau i Blanc.

La vida política a Israel es troba paralitzada davant de la impossibilitat que es formi un govern. El país està dirigit des de fa un any per un Executiu interí i ha celebrat tres eleccions legislatives, el 9 d’abril, el 17 de setembre i el 2 de març. A la paràlisi política s’ha sumat la crisi del coronavirus.

El president d’Israel, Reuven Rivlin, va encarregar formar govern al líder de Blau i Blanc, l’excap de l’Estat Major Benny Gantzdesprés que 62 diputats ho recomanessin per intentar-ho abans que Netanyahu, malgrat que el Likud havia obtingut més escons. Però molts dels que donen suport a Gantz no s’afegiran al seu gabinet.

Tres casos de corrupció

Netanyahu ofereix un govern d’unitat a Gantz amb el càrrec de primer ministre rotatiu i es proposa ell per ocupar-lo en primer lloc. Però Gantz no vol governar amb algú imputat per tres casos de corrupció, com Netanyahu.

La baralla d’avui se centra a la constitució del Comitè d’Organització, clau per ser responsable de formar altres comitès parlamentaris.

Quan es va constituir la Knesset, dilluns passat, els diputats no es van posar d’acord per crear-lo. Per tradició, aquest comitè es forma després del pacte de tots els partits. No obstant, Blau i Blanc va declarar que n’hi hauria prou amb un vot per majoria.

«Mai es va donar aquesta situació»

El president del Parlament, Yuli Edelstein, del Likud, va programar una sessió plenària per a avui sobre el tema, però el Likud va anunciar que la boicotejaria.

Notícies relacionades

«En tots els anys d’existència d’Israel i en les 22 Knesset prèvies, mai es va donar aquesta situació (...) El Likud i els seus aliats han decidit boicotejar les negociacions del ple i no formar part d’aquest vergonyós procés», va assenyalar el Likud en un comunicat.

Blau i Blanc i altres partits opositors pretenen aprovar dues lleis: una que prohibeixi que un imputat per delictes sigui primer ministre i una altra que impedeixi que una persona exerceixi més de dos mandats. Per impulsar-les és necessària l’actuació de comitès parlamentaris que no es poden crear sense el d’organització.