ALTAMENT QUALIFICATS

Metges cubans parteixen a Itàlia per ajudar en la crisi de coronavirus

Una brigada de 52 doctors i infermers de l'illa viatgen a la Llombardia

medicos cubanos parten a italia para ayudar en epidemia de coronavirus / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

 Aquest dissabte una brigada de 52 doctors i infermers cubans viatgen a la Llombardia en resposta a la petició d’ajuda d’aquesta regió del nord d’Itàlia, la més afectada per la pandèmia del coronavirus en aquest país europeu.

Els especialistes illencs, altament qualificats i amb experiència en epidèmies com l’Ebola, assistiran els seus col·legues llombards, que treballen en condicions extremes i hospitals desbordats en vista del ràpid ascens del nombre de casos greus.

Aquests s’uniran a una desena de metges xinesos que ja hi ha a la zona i seran destinats a un nou hospital de campanya a Bèrgam, la província amb més malalts.

Itàlia, el país més colpejat per l’epidèmia, ja acumula 4.825 morts amb coronavirus, 793 només en les últimes 24 hores, cosa que la converteix a la nació amb més morts, per sobre de la Xina, on va començar el brot del nou coronavirus a finals de desembre passat.

Cuba, sense contagis locals

Aquesta és la sisena brigada mèdica que viatja a combatre el Covid-19 fora de l’illa, on el Govern insisteix que de moment la situació està controlada, tots els casos són importats i no existeix contagi local.

Grups d’especialistes cubans ja es troben a Surinam, Nicaragua, Jamaica, Veneçuela i aviat seran a Granada, ha informat la Cancelleria del país caribeny.

Els metges integren el Contingent Internacional Henry Reeve, creat pel difunt expresident Fidel Castro el 2005 per ajudar en situacions de desastre i epidèmies. La seva tasca en unes 20 nacions li va valer un premi de l’Organització Mundial de la Salut el 2017.

Segons dades oficials, des de l’epidèmia de l’Ebola el 2014, Cuba ha rebut sol·licituds per enviar 12.000 professionals sanitaris a l’exterior.

«Hi ha un sentiment nacional de voler cooperar. Rebem missatges de persones voluntàries disposades a partir cap a qualsevol lloc per ajudar en vista d’aquesta situació global de salut», ha dit a la premsa estatal el director de Col·laboració Mèdica del Ministeri cubà de Salut Pública (Minsap), Jorge Juan Delgado.

La cooperació mèdica de l’illa és present a 37 països amb casos de Covid-19. Segons les autoritats, cap metge cubà s’ha contagiat i tots «estan bé de salut».

Fronteres tancades un mes

Cuba va decidir seguir l’exemple de diversos països de la regió i tancar les fronteres durant un mes, excepte per als residents a l’illa i les activitats comercials, a partir de dimarts que ve.

La decisió arriba després que augmentés la inquietud entre la població i s’acumulessin les peticions a les xarxes en vista del creixement de casos importats de la malaltia.

En els pròxims dies es gestionarà la sortida de 60.000 turistes, entre aquests gairebé 2.000 espanyols, que no es quedaran encallats a l’illa ja que l’Havana no ha limitat el seu espai aeri.

Mentrestant, aquest diumenge la Cancelleria ha reportat la tornada de centenars d’illencs des de Nicaragua, Haití i la Guaiana.

Els cubans i residents estrangers que tornin hauran de guardar dues setmanes de quarantena en dependències sanitàries.

El Govern ha demanat adoptar mesures de distanciament social, afavorirà el teletreball, recolzarà els autònoms que es vegin afectats i garantirà els sous estatals.

De moment l’Havana descarta tancar escoles, universitats, comerços, restaurants i declarar tocs de queda. El president, Miguel Díaz-Canel, va emfatitzar en una compareixença a la televisió nacional que més endavant prendrà «mesures més fortes» si és necessari.

21 casos

Fins ara Cuba comptabilitza 21 casos confirmats de Covid-19 i manté 716 persones en aïllament preventiu a centres sanitaris, així com vigilància «comunitària» sobre 28.139 més, segons l’informe més recent del Ministeri de Salut Pública.

El Minsap no ha emès un nou comunicat des de divendres a la nit, quan va elevar la xifra a cinc nous casos positius.

Dels pacients diagnosticats, dos es troben en estat greu: un cubà internat a l’Institut de Medicina Tropical Pedro Kourí i un italià que es manté aïllat i sota tractament a l’Hospital Militar Fermín Valdez Domínguez, de la província oriental d’Holguín.

Notícies relacionades

De moment l’únic mort és un home italià de 61 anys que va ser un dels tres primers casos diagnosticats al país, tots ells turistes d’aquest país europeu.

Aquest divendres un nord-americà amb el virus va ser evacuat de l’illa en una ambulància aèria. El pacient va tornar als Estats Units juntament amb la seva dona en «estat estable», van detallar les autoritats sanitàries cubanes.