CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Alemanya prohibeix les reunions de més de dues persones

Merkel no amplia de moment el confinament de la població a tot el país

zentauroepp52868405 a mother and daughter face masks leave a corona examination 200322180140

zentauroepp52868405 a mother and daughter face masks leave a corona examination 200322180140 / Kay Nietfeld

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i els líders dels estats federats han acordat restringir els contactes i prohibir les reunions de més de dues persones per provar de contenir l’extensió del coronavirus. Es permetrà sortir al carrer amb una altra persona, ampliable a més si es tracta d’un nucli familiar o altres formes de convivència, informen mitjans alemanys al terme de la videoconferència entre Merkel i els representants dels ‘länder’.

No hi ha hagut acord per a l’extensió del confinament de la població a escala nacional, un sistema que ja s’implementa a Baviera, però a què s’oposen altres estats federats. Merkel té previst comparèixer davant dels mitjans per presentar els resultats de la reunió.

A més de sobre aquesta trobada, l’atenció està centrada en les mesures econòmiques que prepara la gran coalició de Merkel per pal·liar els efectes de la pandèmia. S’espera que aquest dilluns l’Executiu abordi un paquet de xoc, que es definirà en un Consell de Ministres extraordinari, seguit d’una altra sessió dimecres i l’entrada en el tràmit parlamentari divendres.

Adeu al dèficit zero

La televisió pública ARD va avançar aquest dissabte que la coalició de Merkel aprovarà un nou endeutament d’almenys 150.000 milions d’euros, mentre que altres mitjans doblen aquesta quantitat.

Així mateix, es preveu una bateria d’ajuts per pal·liar els efectes econòmics del coronavirus en els ciutadans, incloses garanties contra els desnonaments per a qui no pugui pagar el lloguer.

Notícies relacionades

S’activarà, a més, el procediment per suspendre la regla constitucional del «fre del deute», aprofitant que aquesta norma preveu excepcions. Aquest és el pas preceptiu per elevar el nou endeutament a nivell federal per sobre del 0,35% del producte interior brut (PIB).

L’Executiu va anunciar fa uns dies la creació d’un fons de rescat de 40.000 milions d’euros per a autònoms i petites empreses, així com una línia de crèdit il·limitada per a firmes i l’ampliació de la jornada reduïda amb garantia d’ocupació. Es dona per fet que l’Executiu ha renunciat al dogma del dèficit zero, puntal de la seva línia pressupostària durant anys.