CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

L'ONU alerta d'un 35% més de pobres a Llatinoamèrica pel coronavirus

L'ens alerta del risc que el nombre de persones que viuen en situació extrema ascendeixi de 67,4 a 90 milions

zentauroepp52872455 venezuelan migrant aramelys rodriguez castillo sits with her200321130713

zentauroepp52872455 venezuelan migrant aramelys rodriguez castillo sits with her200321130713 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a l’Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL) ha advertit que la pandèmia mundial de coronavirus podria disparar en un 35% el nombre de persones sota el llindar de la pobresa al continent, segons ha avisat la secretària executiva, Alicia Bárcena.

El coronavirus, ha avisat, tindrà uns efectes intensos i diferents als que es van viure durant la crisi financera, segons Bárcena, en particular per la seva brutal incidència sobre el turisme, que podria contreure’s fins un 25%. L’efecte dòmino prosseguiria amb una caiguda del poder adquisitiu, la reducció de les exportacions i la ruptura a la cadena de subministraments fins a acabar en la destrucció de la inversió externa.

Aquest procés tindrà conseqüències devastadores per a la població del continent, on el nombre de persones desfavorides passaria de 185 milions actuals a uns 220 milions, sobre un total de 620 milions d’habitants i, pitjor encara, el nombre de persones que viuen en la pobresa extrema ascendiria de 67,4 milions a 90 milions, ha avisat Bárcenas.

Replantejament

«Necessitem repensar-nos-ho tot, l’economia completa. Necessitem una nova visió per centrar-nos en com fer front a aquest escenari tan difícil que tenim al davant», ha dit Bárcenas.

La secretària executiva de la CEPAL ha indicat que els governs estan emprenent mesures sanitàries per reduir els contagis i de contenció social en favor dels grups més vulnerables per provar de contrarestar els efectes econòmics negatius de la pandèmia.

«També estan prenent mesures econòmiques, fiscals i monetàries que impliquen augmentar la despesa social, baixada de tipus, intervenció els mercats de divises», però la situació és crítica. A les llars més pobres dels països d’ingressos baixos i mitjans, només el 17% de les mares i els nens tenen cobertes totes les seves necessitats sanitàries, segons l’Organització Mundial de la Salut.

Repercussions

Notícies relacionades

«Així que augmenta la desigualtat, els grups més vulnerables assumeixen cada vegada més el pes de les repercussions econòmiques de la pandèmia i disposaran de menys recursos per combatre-la», segons Bárcena, que ha insistit que l’única solució passa per la cooperació mundial i regional.

«Cap país podrà combatre aquesta pandèmia sense les dues classes de col·laboració. Al cap i a la fi, el que realment hem de considerar és saber què passarà amb el multilateralisme. Es necessita més integració. Sens dubte, hem de moure’ns cap a coordinar-nos més, i la prioritat de les polítiques ha de ser com abordar l’actual crisi social i de salut», ha afirmat.