Emergència sanitària

Els països d'Amèrica lluiten per contenir l'avanç del coronavirus

Amb mesures que van des del tancaments de fronteres fins a quarantenes obligatòries i tocs de queda, la regió comença a ressentir l'embat del Covid-19 i l'augment de contagis i morts

colombia-aeropuerto-coronavirus

colombia-aeropuerto-coronavirus

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El dia en què es va conèixer la primera mort al Perú, bé sigui pel primer cas a Nicaragua o pel simulacre de quarantena de quatre dies que viurà Bogotà des de divendres, l’avanç del coronavirus per Amèrica va provocar que els supermercats es veiessin atapeïts, a més de conseqüències en altres sectors, com la cancel·lació del plebiscit constitucional del d’abril a Xile.

Tretze dies després de registrar l’arribada del Covid-19 al país, el Ministeri de Salut del Perú va confirmar aquest dijous la primera mort per la pandèmia, un home de 70 anys que patia hipertensió.

El Perú s’uneix així als EUA (entre 100 i 150), el Brasil (7), l’Equador (3), l’Argentina (3), la República Dominicana (2), Mèxic, Panamà i Guatemala (1 cada un) com les nacions americanes amb morts per la pandèmia, que a nivell mundial ha deixat 207.860 infectats i 8.600 morts, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Països d’Amèrica Central

Nicaragua va passar de ser l’únic país de la regió a descartar mesures de prevenció com quarantenes o tancaments fronterers a veure com els seus ciutadans, entre empentes i discussions, s’abalançaven als supermercats a la recerca d’aliments i productes d’higiene personal després que el Govern confirmés la nit anterior el primer cas de Covid-19.

Tot i que això va propiciar que centres culturals, cafeteries, cines, bars i restaurants anunciessin tancaments temporals, el Govern de Daniel Ortega continua ignorant les recomanacions d’autoritats sanitàries internacionals, fet que va fer aquest mateix dia que l’oposició demanés a l’OEA que sol·liciti a l’Organització Panamericana de la Salut (OPS) que urgeixi al mandatari a prendre les mesures necessàries.

Una situació similar es viu a El Salvador, que igual com Nicaragua va anunciar dimecres el seu primer cas de coronavirus, per la qual cosa el Govern ha demanat avui als seus ciutadans, que van començar a mobilitzar-se per buscar menjar, mascaretes i gel de mans, no entrar en «pànic» i que no emplenin supermercats o mercats per evitar «un caos».

Totes les fronteres segueixen obertes per a l’entrada de mercaderia i no es preveu «que hi hagi d’haver desproveïment d’aliments, aigua i altres coses», va afirmar la comissionada presidencial, Carolina Recinos.

Colòmbia en quarantena

Colòmbia també es van veure llargues files i temptatives de desproveïment en supermercats, especialment a Bogotà (45 dels 108 casos del país) i en els departaments del Meta, Cundinamarca, Boyacá i Santander, que des de les zero hores de divendres fins a la mitjanit de dilluns aplicaran un simulacre obligatori de quarantena, va confirmar l’alcaldessa de la capital, Claudia López.

Les limitacions de moviment durant aquests dies, que inclouen el dia festiu de dilluns, tindran excepcions per als que necessitin proveïment d’aliments i productes de primera necessitat, però només es podrà mobilitzar una persona del nucli familiar.

Mesures que van estar a punt de causar una crisi política al país després que el president de Colòmbia, Iván Duque, va intentar desautoritzar els decrets locals d’aïllament i tocs de queda, una actitud que li van criticar molt al mandatari, que avui mateix ha anunciat la suspensió durant 30 dies de l’ingrés de viatgers procedents de l’exterior, inclosos colombians, des de dilluns que ve.

El coronavirus als EUA

Una altra aresta de la pandèmia es viu a Nova York, on es registren més de 2.000 dels 10.000 contagiats per coronavirus als EUA i els ciutadans de la qual, que fins fa poc inundaven els supermercats, ara prefereixen fer les seves compres per internet.

«És molt millor així. Ja no tenim tant estrès i hi ha menys risc de contagi. Els últims dies han sigut una bogeria», va dir a Efe Ernesto Miranda, amo d’un basar que ven paper higiènic, productes desinfectants i guants de làtex al barri d’East Williamsburg, a Brooklyn.

Davant de la situació que es viu en aquest estat (prop de 4.152 dels 10.000 contagis als EUA, 2.469 d’aquests a la Gran Poma), el governador Andrew Cuomo va decretar aquest dijous que el 75 % dels empleats de cada empresa s’hauran de quedar a casa.

Als EUA es continuen buscant fórmules per contenir la malaltia, cosa que va des de la sol·licitud d’avui del president Donald Trump per accelerar els assajos clínics en pacients de coronavirus de dos medicaments dissenyats contra la malària i l’ebola, fins als oferiments de General Motors, Ford i Elon Musk (Tesla) per intentar produir respiradors i altre equipament mèdic.

Pacte polític a Xile

Xile, per la seva banda, va rebre amb tranquil·litat l’acord aconseguit per 15 partits polítics per reprogramar per al 25 d’octubre l’històric plebiscit sobre una nova Constitució que s’havia de celebrar el 26 d’abril a causa que aleshores s’espera el pic de contagis per Covid-19.

Notícies relacionades

El pacte, que encara ha d’afrontar diversos tràmits parlamentaris per ser oficial, arriba quan el país està en estat de catàstrofe i registra 342 malalts, la majoria a la capital, fet que suposa un augment de 103 respecte a la vigília.

L’acord, a més, contempla moure els comicis municipals previstos per al 25 d’octubre al 4 d’abril del 2021, juntament amb l’elecció dels constituents, en el cas que en el plebiscit es decideixi enterrar l’actual Constitució, heretada de la dictadura d’Augusto Pinochet (1973-1990) i blanc de crítiques durant l’onada de protestes que sacsegen Xile des de l’octubre passat.