MESURES ESTATALS

Nova York i Califòrnia, pràcticament confinats davant del coronavirus

Tots dos estats implanten les mesures més estrictes dels Estats Units, una mica menys restrictives que les d'Espanya

Trump consensua amb Mèxic i el Canadà el tancament de les seves fronteres excepte per al comerç i reactiva el seu discurs xenòfob

zentauroepp52610138 new york  united states   03 03 2020   a person wearing a fa200303235633

zentauroepp52610138 new york united states 03 03 2020 a person wearing a fa200303235633 / JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

No és tan estricta com l’espanyola però l’ordre de confinament ha arribat a Nova York i Califòrnia, els dos estats dels Estats Units que, de moment, han adoptat les mesures més àmplies per mirar de contenir el coronavirus. Aquest divendres el president, Donald Trump, ha assegurat que, de moment, no considera necessari prendre una decisió similar per a tot el país, on segons les dades del CDC s’han superat fins aquest divendres els 15.000 casos diagnosticats i les 200 morts vinculades a Covid-19.

L’anunci per a Califòrnia, amb gairebé 40 milions d’habitants, va arribar dijous a la nit, quan va entrar en vigor. Aquest divendres l’ha seguit el de Nova York, amb una població de gairebé 20 milions de persones, que començarà a regir-se sota les noves directrius diumenge a les vuit de la tarda.

«Nova York, en pausa»

Andrew Cuomo, el governador novaiorquès, ha definit la decisió com posar «l’estat en pausa». La seva ordre executiva, molt similar a la californiana, estableix que només podran funcionar negocis «essencials». També s’insta a quedar-se a casa «tot el possible», tot i que es permet sortir a passejar o fer exercici individualment. La gent de 70 anys o més, amb sistema immune compromès o malalties, ha de portar mascaretes quan estigui en companyia i no pot visitar llars amb diverses persones.

Tot i que Cuomo ha assegurat que les mesures «són d’obligat compliment» i no meres recomanacions, no s’estableixen multes per a individus que no les segueixin. Sí que hi haurà penalitzacions per als negocis que se les saltin.

El transport públic a Nova York continuarà funcionant però s’insta a no utilitzar-lo tret que sigui absolutament necessari. També continuen obertes les carreteres. Qualsevol reunió no essencial de qualsevol mida i per qualsevol raó està prohibida. S’inclouen entre els negocis «essencials» botigues d’alimentació i restaurants (només oberts per menjar per emportar-se o entrega a domicili), gasolineres, farmàcies, centres mèdics, bancs, bugaderies i tintoreries, tallers, magatzems i distribuïdors, serveis d’entrega, lampisteries i companyies de construcció i «molts tipus de fabricants».

Després d’intensificar-se el ritme de les proves, amb 10.000 de realitzades entre dijous i divendres, l’estat de Nova York, on viu prop del 6% de la població dels EUA, ja ha detectat gairebé 8.000 casos, pràcticament la meitat dels diagnosticats a tot el país, i la taxa d’hospitalització és del 18%. Més de 5.000 dels contagis s’han registrat a la Gran Poma.

Tancament de la frontera amb Mèxic

Notícies relacionades

A Washington, Trump també ha anunciat que es tanca la frontera amb Mèxic, una acció coordinada amb el govern d’Andrés Manuel López Obrador. També s’havia aconseguit un acord amb Justin Trudeau per tancar la frontera amb el Canadà. Tots dos entraran en vigor la mitjanit de dissabte i veten tot el trànsit no essencial, tot i que mantenen obert el comercial.

En el seu anunci Trump ha utilitzat el seu llenguatge xenòfob contra els immigrants, que també ha replicat el secretari de Sanitat, Alex Azar.