MESURES DRÀSTIQUES

Niça imposa el toc de queda a partir de les 20 hores pel coronavirus

El seu alcalde pren la mesura per fer respectar el confinament

Interior dona suport a la iniciativa però descarta adoptar-la en l'àmbit nacional

zentauroepp52855467 police officers gives a fine to a man standing on the beach 200320153847

zentauroepp52855467 police officers gives a fine to a man standing on the beach 200320153847 / VALERY HACHE

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Després d’haver tancat al públic el famós passeig dels Anglesos, l’alcalde de Niça, el conservador Christian Estrosi, ha aprovat un decret per instaurar el toc de queda a partir de les 20 hores d’aquest divendres i obligar així la població a quedar-se a casa, seguint les consignes de confinament adoptades aquest dimarts per frenar l’avenç del coronavirus.

Estrosi, en quarantena per haver donat positiu en Covid-19  igual que els seus col·laboradors més pròxims, ha anunciat al Journal de Dimanche que, una vegada que els comerços i les farmàcies hagin tancat les portes, «ningú té cap motiu per sortir del seu domicili».

Només podrà desplaçar-se el personal mèdic o els treballadors socials que facin visites a domicili a persones vulnerables. L’enllumenat públic s’atenuarà a partir de les 20 hores com a senyal de l’inici del toc de queda i la xarxa de càmeres de vigilància amb infrarojos repartides per la ciutat impediran potencials actes de delinqüència. «Detectarem ràpidament els que contravinguin aquestes mesures i la policia els detindrà», ha afegit.

A la ciutat de la Costa Blava, la policia utilitza des d’aquest dijous un dron amb altaveus per difondre les consignes sobre la restricció de moviments amb missatges molt bàsics: «Tots els desplaçaments fora de casa estan prohibits tret de les excepcions» i «respecti una distància de seguretat d’almenys un metre entre cada persona». Les imatges recorden les de la ciutat xinesa de Wuhan durant el seu confinament.

Descartat en l’àmbit nacional

El ministre de l’Interior, Christophe Castaner, ha recolzat la iniciativa de Niça però ha descartat decretar el toc de queda en l’àmbit nacional, mesura que ha reclamat la presidenta de Reagrupament Nacional (ex Front Nacional), Marine Le Pen.

«En alguns territoris no es respecta el confinament, sobretot a la nit, i es cometen delictes. Demano la instauració d’un toc de queda a partir de les 20 hores, que no danya ningú tret dels traficants, lladres, atracadors i una altra xusma que s’aprofita de la situació», ha dit en el seu compte de Twitter.

Més vigilància a París

Mentrestant, a París s’ha reforçat la seguretat entorn de les estacions de metro per evitar l’èxode de parisencs a la platja o el camp durant el cap de setmana. A més, s’ha prohibit qualsevol tipus d’activitat a les vores del Sena, a la gespa de l’esplanada dels Invàlids i als Camps de Mart.

Notícies relacionades

Els veïns, i només si tenen un document justificatiu, són els únics que podran passar per aquestes zones, en què es vetaran les reunions de grups. «És imperatiu que tots participin en l’esforç col·lectiu d’impedir el contagi. Respectar les recomanacions és protegir la salut de tothom», afirma l’Ajuntament de la capital.

París no clausura, en canvi, els mercats a l’aire lliure, tot i que controlarà que la distància de seguretat es respecti estrictament. Segons l’últim balanç oficial, França té gairebé 11.000 casos de coronavirus confirmats i 372 morts.