BALANÇ DIARI

Itàlia registra 627 morts per coronavirus en un sol dia

El número de morts al país ascendeix a 4.032 i el d'infectats, a 47.021

El Govern es planteja tancar l'any escolar i no tornar a obrir les aules fins al pròxim curs

zentauroepp52866921 milan  italy   20 03 2020   soldiers of the italian army pat200320175008

zentauroepp52866921 milan italy 20 03 2020 soldiers of the italian army pat200320175008 / ANDREA FASANI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Després de superar dijous la Xina com a país amb el major nombre de morts per coronavirus, Itàlia ha tornat a marcar aquest divendres un nou rècord en la dura batalla contra la pandèmia: en un sol dia, s’han registrat 627 morts pel Covid-19. Segons el balanç diari que ofereix el servei de Protecció Civil italià, el número de morts ha ascendit aquest divendres a 4.032, i la regió de la Llombardia, amb 386 defuncions, continua estant en l’avantguarda.

La xifra d’infectats també ha fet un salt considerable: el total de nous contagis un dia ha sigut de 4.670, dels quals 2.380 van ser a aquesta regió. En l’àmbit nacional, hi ha 1.102 persones als hospitals amb símptomes i 2.655 a les UCI. A més, 19.185 positius es troben aïllats als seus domicilis i 5.129 són els que han aconseguit sortir de la malaltia, una xifra que continua superant els morts.

Fins aquest divendres, el total d’encomanats des del principi de l’epidèmia, inclosos els difunts, n’ascendeixen a 47.021. D’acord amb els models matemàtics que estan utilitzant les autoritats italianes, el pic de contagis s’hauria de produir en les «pròximes dues setmanes», tot i que no és segur del tot, ha dit Angelo Borrelli, cap de Protecció Civil. Es tracta d’una malaltia nova, de la qual no existeixen models de propagació, expliquen tots els científics.

Noves mesures

Davant l’augment d’encomanats, el Govern ha pres algunes decisions i està estudiant prendre’n d’altres en les pròximes hores. Una n’és que les mesures concretes siguin decidides per cada ministeri interessat, ja que compta amb un pols més directe del territori. Educació està avaluant de tancar l’any escolar, per la qual cosa les escoles de tot tipus i grau, universitats incloses, tornarien a obrir el pròxim curs. Matteo Salvini, líder de la Lliga, ha dit que si «el Govern nacional no pren mesures més dràstiques, les prenguin directament les autonomies per iniciativa pròpia».

Notícies relacionades

A Milà han arribat els primers 114 militars per controlar les persones que encara continuen sortint al carrer sense motiu, però la regió ha sol·licitat més efectius. La capital de la Llombardia ha demanat també el tancament de totes les activitats industrials que no estiguin directament o indirectament relacionades amb la pandèmia, com la construcció.

Roma, s’han condicionat ja cinc hospitals, amb 5.000 places per als encomanats, perquè el virus s’està acostant cada vegada més a la capital. La ciutat de Fondi (37.000 habitants), a uns 150 quilòmetres de Roma, ha sigut tancada totalment per haver-se convertit en el focus més important, amb 600 d’encomanats i 3.900 en quarantena. L’origen hauria sigut una multitudinària festa de casament. La policia nacional controla totes les entrades i sortides de la ciutat. Aquesta població és important perquè allà es troba el mercat hortofrutícola més grandel centre-sud del país. Roma, per exemple, s’abasteix a Fondi.