BALANÇ ANUAL

L'OTAN demana als aliats que mantinguin el seu compromís de gastar més en defensa

El secretari general, Jens Stoltenberg, insta a continuar invertint malgrat l'impacte econòmic del coronavirus

L'Estat espanyol continua sent el segon país aliat que menys proporció del PIB dedica

zentauroepp52843981 stoltenberg200319132132

zentauroepp52843981 stoltenberg200319132132 / Jan Van De Vel NATO dpa

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La preocupació per l’impacte del coronavirus també ha arribat a l’Aliança Atlàntica a Brussel·les. La Comissió Europea augura que l’economia del vell continent podria entrar aquest any en recessió, amb importants conseqüències per als pressupostos nacionals, i a la seu de l’OTAN comencen a témer les conseqüències sobre la despesa militar. D’aquí la crida del secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, als aliats perquè mantinguin els seus compromisos i continuïn augmentant gradualment la despesa en defensa.

«Quan els aliats van decidir invertir més en defensa va ser perquè van coincidir que vivíem en un món més impredictible i amb nous desafiaments. Això no ha canviat. Així que espero que continuïn compromesos amb invertir més en seguretat» ha advertit durant la presentació de l’informe anual del 2019, conscient de l’impacte «a curt termini» de la pandèmia. 

Objectiu no complert

Notícies relacionades

Els països aliats es van comprometre a destinar el 2% del seu PIB a defensa per a l’any 2024. Un objectiu que de moment segueix lluny –la mitjana és de l’1,57%– i al qual només han arribat nou països: Estats Units, Bulgària, Grècia, Regne Unit, Estònia, Romania, Lituània, Letònia i Polònia. Mentrestant, Espanya continua sent un dels països que menys percentatge hi destina (0,92%), només davant de Luxemburg (0,56%).

Durant la presentació, que ha tingut lloc de forma telemàtica, Stoltenberg també ha apuntat que esperen estar en disposició d’organitzar la reunió de ministres d’Afers Exteriors prevista per al 2 i 3 d’abril a Brussel·les tot i que no s’ha pres cap decisió. Stoltenberg també ha indicat que les missions de l’OTAN continuen i que no s’hi han detectat fins ara casos de positiu per coronavirus. 

Temes:

OTAN