crisi sanitària global

Espanya demana mascaretes autofiltrants als seus socis de la UE

Després d'Itàlia, es converteix en el segon país de la UE a activar el Mecanisme de Protecció Civil europeu per demanar mascaretes FFP2 i FFP3

La Comissió Europea alerta de l'augment en la venda de productes falsos de protecció per internet i demana ajuda a les plataformes 'online'

zentauroepp52853273 madrid  19 03 2020  coronavirus  miembros de la ume limpian 200319175248

zentauroepp52853273 madrid 19 03 2020 coronavirus miembros de la ume limpian 200319175248 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fins ara només dos Estats membres de la Unió Europea s’han vist obligats a acudir al Mecanisme de Protecció Civil de la UE per buscar ajuda dels altres socis europeus per fer front al coronavirus. A Itàlia, que el 26 de febrer va sol·licitar l’enviament de material de protecció personal, s’hi ha afegit Espanya aquest dilluns 16 de març. Segons ha confirmat la Comissió Europea, el Govern de Madrid ha sol·licitat mascaretes autofiltrants FFP2 i FFP3, recomanades per al personal sanitari en contacte amb pacients infectats.

«El centre de coordinació ha enviat la petició a tots els Estats membres perquè mobilitzin les seves ofertes d’assistència. L’objectiu és respondre com més aviat millor», ha indicat un portaveu comunitari sense precisar terminis. La força i rapidesa amb què s’ha propagat el virus ha sorprès molts hospitals i centres sanitaris a Espanya, que comencen a notar cada vegada més escassetat de material.

Un problema generalitzat a Europa al qual la Comissió Europea ha respost llançant tres licitacions públiques, en les quals participen pràcticament tots els Estats membres, per realitzar compres conjuntes d’equipament de protecció individual, respiradors així com kits per realitzar proves de coronavirus i altres subministraments de laboratori

«Gairebé tots els països semblen haver sigut presos per sorpresa i això ha de ser una lliçó per al futur. Per això la Unió Europea ha pres mesures per crear una reserva estratègica rescEU», ha anunciat aquest dijous el comissari de gestió de crisis, Janez Lenarcic, durant la presentació d’una nova iniciativa per crear una reserva estratègica a la UE de tota mena d’equips mèdics de protecció individual.

Nova reserva estratègica

Aquesta nova reserva permetrà complementar les tres licitacions públiques posades en marxa. «Té per objectiu obtenir ràpidament els subministraments necessaris per lluitar contra el coronavirus» i s’utilitzarà per ajudar aquells països que s’enfronten a l’escassetat d’equips necessaris per tractar els pacients infectats, protegir els professionals de la salut i ajudar a alentir la propagació del virus», ha afegit l’eslovè.

La reserva es constituirà aquest divendres i hi ha mitja dotzena de països que han mostrat el seu interès per participar-hi, segons ha explicat. El país que allotgi la reserva serà el responsable d’adquirir els equips, Brussel·les en finançarà el 90% –l’altre 10% anirà a càrrec del país–, i el centre de coordinació de la resposta d’emergències serà qui gestionarà la distribució dels equips, en funció d’una clau de repartiment que prioritzarà les necessitats, perquè es distribueixi el material allà on es necessita. El pressupost inicial de la reserva serà de 50 milions d’euros.

Venda de productes falsos

La Comissió Europea també ha alertat aquest dijous que han detectat un augment de la venda de productes falsos a internet que suposadament ajudarien els ciutadans a prevenir la propagació del Covid-19, com mascaretes, gorres o desinfectant per a les mans. Segons Brussel·les, hi ha comerciants que estan aprofitant i explotant la situació per vendre productes a preus elevats al·legant que les existències s’estan esgotant. 

«No acceptarem que els comerciants juguin amb els temors dels consumidors. Algunes plataformes, com Amazon i Facebook, han pres mesures voluntàries contra l’esmentada publicitat» però «insto tots els actors, inclosos els mercats en línia i les plataformes d’allotjament de mitjans, a continuar ajudant-nos a lluitar contra aquest comportament depredador», ha reclamat el comissari de Justícia i Consumidors, Didier Reynders.

Notícies relacionades

L’Executiu comunitari, segons ha explicat el comissari, ja està en contacte amb la xarxa d’autoritats nacionals de protecció al consumidor per llançar una iniciativa conjunta i garantir que els consumidors no siguin enganyats, i demana a les autoritats dels Estats membres que, atesa la urgència, actuïn amb rapidesa. Brussel·les també demana a totes les plataformes a internet que intensifiquin els seus esforços i ha anunciat que en els pròxims dies presentarà orientacions en aquest terreny.

A més del front sanitari, Brussel·les també coordina la repatriació de ciutadans europeus dispersos pel món. En aquest moment, segons ha anunciat la seva presidenta, Ursula von der Leyen, la Comissió està coordinant 13 vols de repatriació per a 3.000 persones d’Egipte, el Marroc, les Filipines, Tunísia i l’Argentina, i es prepara per ampliar la llista de països al Perú, Illes Maldives, Mongòlia i alguns països africans. En total, estima que més de 100.000 ciutadans europeus seran repatriats «com més aviat millor» al continent europeu des de l’estranger en vols cofinançats pel pressupost europeu.