Crisi sanitària internacional

La UE acusa Rússia de llançar 'fake news' sobre el coronavirus amb finalitats polítiques

Brussel·les afirma que Moscou conspira per generar «pànic» i transmetre la imatge que les institucions poden «col·lapsar»

zentauroepp52825444 london s daily free newspaper  the evening standard displays200318163001

zentauroepp52825444 london s daily free newspaper the evening standard displays200318163001 / TOLGA AKMEN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea ha acusat Rússia de ser al darrere d’una campanya de desinformació i de llançar teories conspiradores sobre la pandèmia del coronavirus per tal de generar confusió i de perjudicar el club comunitari enmig de la crisi.

Des de l’inici de l’emergència sanitària, Brussel·les ha detectat un increment de notícies errònies i mentides generades des de fora de la UE, majoritàriament des de Rússia, o des de mitjans vinculats amb el Kremlin. «Els qui propaguen la desinformació estan jugant amb la vida de la gent. Això ha de ser tingut en compte pels usuaris, pels proveïdors de notícies i per les plataformes que les distribueixen», ha assegurat el portaveu del Servei d’Acció Exterior de la UE (SEAE), Peter Stano.

En resposta a aquesta situació, les institucions comunitàries han augmentat la tasca de vigilància per identificar informació falsa a internet i assenyalar els autors, amb l’objectiu d’evitar que «la situació actual s’utilitzi amb males intencions», ha indicat el portaveu.

Soscavar la confiança

Amb aquesta estratègia Moscou busca generar «pànic» i transmetre la imatge que les institucions poden «col·lapsar» en qualsevol moment, ha insistit el departament d’Exteriors de la UE, que explica que l’objectiu del Kremlin és soscavar la confiança dels ciutadans en els seus sistemes de salut i, en última instància, en les seves autoritats nacionals i en les institucions internacionals.

D’acord amb aquest plantejament, els mitjans de comunicació afins al Kremlin no proven de «vendre una idea» sobre el coronavirus sinó de «confondre» l’audiència a través de la difusió de «fets alternatius» sobre aquesta crisi. «L’espai informatiu queda llavors ple de mentides. Una boira de mentides acaba tapant els fets i ocupant els ‘buits’ en aquesta crisi», ha resumit una publicació d’East Stratcom, un equip del SEAE dedicat a la comunicació proactiva de les polítiques de la UE a Rússia i les exrepúbliques soviètiques.

Segons ha denunciat, la desinformació russa prova de generar discordança enmig de la crisi sanitària oferint diferents versions, explicacions, filtracions i revelacions sensacionalistes. Posa com a exemple que mitjans afins al Kremlin han publicat articles en els quals minimitzaven la gravetat del coronavirus i asseguraven que era menys letal que una grip, seguits d’altres en els quals es vaticinava un futur apocalíptic davant de la «marxa triomfal» del virus pel planeta.

Teories conspiradores

Sobre les teories conspiradores, la UE acusa Rússia d’encoratjar idees com que la pandèmia era una arma biològica desenvolupada pels Estats Units, el Regne Unit i l’oposició bielorussa, o que la situació estava sent exagerada per laboratoris farmacèutics per fer negoci.

Notícies relacionades

Per això, la UE ha reiterat la seva petició per frenar la propagació d’aquesta informació falsa i ha demanat extremar la higiene i quedar-se a casa i respectar les restriccions per frenar el virus. Les últimes xifres sobre la pandèmia assenyalen que aquest dimecres hi ha 198.000 persones encomanades i més de 7.900 persones mortes a tot el món.

En les últimes setmanes, l’Executiu comunitari s’ha reunit amb plataformes digitals com Google i Facebook per tractar l’auge de les notícies falses sobre el coronavirus i estudiar com aquests espais digitals poden penalitzar o, fins i tot, esborrar el contingut fals i promoure les notícies rigoroses.